Home > Circuit > De wondere wereld van de Britse F3

De wondere wereld van de Britse F3

De gebeurtenissen in de Britse Formule3 zijn voor ons in Belgenland niet echt een prioriteit en passeerden door de actualiteit wat onder de radar. Maar we komen graag nog eens terug op de wedstrijden in Brands Hatch van 4 en 5 augustus. Drie manches werden daar afgewerkt met zeges voor Jamie Caroline, Jamie Chadwick en Nicolai Kjaergaard.

Om het allemaal wat warriger te maken zijn beide Jamie’s van een heel ander type!
Jamie Caroline is een 19-jarige Britse rijder. Kampioen in de Ginetta Junior in 2014 en in 2016 kampioen in de Britse F4, maar dit seizoen heeft Caroline in de Britse F3 problemen om uit het peloton weg te raken. De zege was dus welgekomen.

Jamie Chadwick is dan weer een 20-jarige Britse, die met een zege in race2 van het Brands Hatch weekend de geschiedenisboeken inging als de enige Britse vrouw ooit om een BRDC Formule 3 race te winnen. Chadwick heeft veel ambitie maar is toch alweer 20 jaar oud, een leeftijd waarop de Verstappens en Hamiltons van deze wereld met de bips al in een F1 stoeltje zaten. Chadwick staat achtste in het kampioenschap en dat is één plaatsje achter … Billy Monger!

Billy Monger, ondertussen 18 jaar oud, kent u wellicht nog van de horrorcrash op Donington in de Britse F4 nu twee jaar geleden. Monger verloor toen beide benen. Maar met een speciale toelating van de FIA en in een aangepaste wagen van Carlin, zit Billy weer in een racewagen en reed in dat Brands Hatch weekend bijvoorbeeld nog naar een vierde plaats (race1) en een vijfde plaats (race3), terwijl hij de snelste raceronde liet noteren in race2.

De hoogdagen van de Britse Formule 3, toen het kampioenschap kampioenen leverde als Piquet, Senna en Hakkinen, lijken wat voorbij. Maar een wondere wereld blijft het wel waarin vrouwen meestrijden om de zege en mindervaliden alle kansen krijgen. Ongezien in Europa!

(foto: jamiechadwickracing.com)

You may also like
Een eerste terugblik op het seizoen door de lens van Joachim Cieters
Belgische talenten maken zich op voor eenzitterseizoen
In een notendop: F2-F3-eenzitter
F3: Brits kampioenschap kalender 2019