Home > VAS > Rallysprint > Rally van Staden opent VAS Rally nazomer

Rally van Staden opent VAS Rally nazomer

Een goed samenklittende groep die al vele watertjes heeft doorzwommen”, zo kenmerkt voorzitter Freddy Trio de ploeg van de Automobielclub Staden. Zij staan voor een nieuwe editie van de Rally van Staden, die voor het eerst sinds mensenheugenis eens niet op 15 augustus wordt verreden.

Er is inderdaad op 15 augustus een evenement in verband met “den grooten oorlog” en de Rally van Staden wijkt dus uit naar 12 augustus, om praktische redenen. Maar het zal kwaliteit noch kwantiteit van deze rally drukken. Immers, aan de start staat regerend Belgisch kampioen Vincent Verschueren. Hij brengt de nagelnieuwe Skoda Fabia R5 mee van GoDrive en zal zijn materiaal komen testen voor de komende BK proef, de Omloop van Vlaanderen. Dat doen meerdere rijders trouwens. Zo is het afwachten met wie het Jobfixers Team aan de start verschijnt. Zij zegden toe met twee Fiesta R5’s deel te nemen… Maar met wie? Philip Cracco? Pieter-Jan Michiel? Achiel Boxoen? Of durven we zeggen… Jelle Vermeire? Bovendien zullen er een aantal krachtige BMW’s uit de M-Cup aan de start staan zoals Kurt Braeckeveldt en Thierry Cockelaere met de 1M’s en de Nederlandse stuurmanskunstenaar Hans Weijs Jr. is ook opnieuw van de partij met de Schmid BMW 1, “the beast”… en er is natuurlijk Andy Lefevere, sedert enige tijd inwoner van de gemeente Staden, die de vlag zal verdedigen van de plaats waar hij zijn concessie heeft.

Het regionale kampioenschap begint nù!

Regionaal begint het seizoen eigenlijk nu. Ieper is voorbij. Hoop en ambities worden ingeschat en bijgeschaafd en de rekeningen worden gemaakt. Dan wordt het VAS Regionale kampioenschap plots een realiteit voor velen. Zo komt Steve Bécaert met zijn Evo X met het vaste voornemen regionale punten te halen. Hij bevestigde na zijn zege in de TBR nu resoluut voor een derde VAS-titel te willen gaan. Stefaan T’Joens kan met de Renault Mégane RS het pleit misschien al definitief beslissen in de Divisie 1-2 en Koen Verhaeghe, die gaat met de Escort Mk1 voor meer punten om zijn voorsprong in de Divisie 4 Oldtimer te vergroten. Overal liggen belangen verscholen in een regionale rally!

De andere kant van de tabel.

Maar richten we ons eens op het andere eind van het spectrum. Bij de jongelingen, de beginnelingen en, uiteindelijk toch, de rallyrijders van morgen. Daar vinden we bijvoorbeeld Ashley Vercruysse, die het co-stoeltje naast Ruben Wostyn in een Opel Manta, begin dit seizoen verruilde voor de bestuurderszetel. Ashley is een Stadenaar en zal met Deborah Cooren de BMW E30 voor de tweede maal aan de tand voelen. Dan is er zijn leeftijdsgenoot, Iben Deveeuw. Eveneens 20 jaar oud, eveneens een Stadenaar, maar hij blijft aan de rechterkant van de cockpit, als co-piloot van Gilles Depla. “Ik wilde altijd al iets anders doen”, vertelt Iben. “En met mijn goede maat Gilles beslisten we “wij gaan rally rijden”. Nu, Gilles is de zoon van Hans Depla, een welgekend rijder. Die had nog zijn oude Nissan Sunny staan, en daar rijden we nu al twee jaar mee. In de Divisie 1-2 is de wagen zeker nog valabel maar we kunnen natuurlijk niet op tegen de gevestigde waarden, die o.a. met sequentiële versnellingsbakken rijden. Vorig jaar was het vooral veel leren, bekijken waar het in rally nu allemaal om gaat. In ons tweede jaar gaat het allemaal al vlotter.
We bekijken het gebeuren van rally tot rally. Alles hangt af van de budgetten maar het is als jonge kerel moeilijk om sponsors te vinden. Niemand kent je immers! Een ding weten we al. Als we Staden uitrijden, dan gaan we ons inschrijven voor de Criterium wedstrijd in de Omloop van Vlaanderen. Staden is mijn thuisrally. We zouden daar graag eens wat laten zien. Binnen onze mogelijkheden dan. Ik denk dan aan een overwinning in de klasse of een hoge plaats in de Divisie 1-2.

Samen met Gilles Depla en Iben Deveeuw hopen nog zo’n 108 rijders op een plaatsje bij de finish op zondag 12 augustus. Vier rondes van drie proeven, 104 kilometer tegen de tijd, dat wacht de deelnemers. Om 7u48 verlaat de eerste wagen het gesloten wagenpark en omstreeks 16u29 kunnen de vroege vogels reeds aan de finish zijn.

(vas persbericht)

You may also like
BRC Historic: Rainer Hermann op puntenjacht in South Belgian Rally
BRC Junior: forfait van Jonas De Wilde. Wie scoort er zaterdag?
BRC South Belgian: met opnieuw een zeer mooi deelnemersveld onder aanvoering van Maxime Potty
BRC South Belgian: evenwichtig startveld in VHRS 65 en 50