Home > VAS > Rallycross > VAS Rallycross begint aan tweede seizoenshelft

VAS Rallycross begint aan tweede seizoenshelft

De rallycrossers krijgen in deze “zomer van de eeuw” geen respijt. Er is nauwelijks de tijd om de race-overall te wassen en het stof van de wagens te blazen, of daar komt de volgende wedstrijd al weer aan.

Inderdaad, amper zes dagen na Glosso, keren de regionale rallycrossers alweer terug naar Maasmechelen en de Duivelsberg. En dat wil zeggen dat deze voorbeschouwing slechts een zeer beperkte houdbaarheidsdatum heeft! Volgende zaterdagavond, zal alles wat hier geschreven staat, misschien alweer achterhaald zijn… De temperaturen worden opnieuw als “tropisch” aangekondigd en dat betekent dat we wellicht opnieuw een kurkdroge en stoffige Duivelsberg zullen zien. Maar voordat we stof gaan vreten, eerst een overzicht van de situatie.

Klasse A: Dexters met de beste papieren

Bij de “lichte” klasse van minder dan 1600cc, zit Didier Dexters in de betere positie. Met 74 punten, tegenover 51 bij de achtervolgers Benny Demandt en Davy Wijnants (die met gelijkheid van punten staan), zit de Toyota MR2 rijder wat in een zetel. Want in een kampioenschap, dat nu over zijn seizoenshelft zal gaan, en waar nog twee schrapresultaten mogen worden ingebracht, zijn zeges en podia van primordiaal belang. Dat is al zo dikwijls gebleken. En Dexters, die bezit nu al vier stuks hiervan, op vier wedstrijden! Kijken we naar Demandt, dan zien we twee podia (incluis een zege), maar ook en nulresultaat, en bij Wijnants noteren we een derde plaats. Ook Ben Lenaerts (1 overwinning) met 46 punten kan nog meedoen voor een mooie eindpositie in het kampioenschap en daarachter mogen we nog een resem aan rijders tellen die niets meer te verliezen hebben en met een mooie podiumplaats in het kampioenschap hun seizoen meer dan zouden goedmaken.

Klasse B: nog niets definitief beslist

Bij de zwaardere wagens van meer dan 1600cc, blijft het steeds bakkeleien tot de laatste races van het kampioenschap. Andy Leysen staat op kop met 62 punten, maar heeft slechts een splintertje voorsprong op Jan Driesen (60 punten), terwijl meervoudig en regerend kampioen Jonas Kemps met zijn 54 punten verre van uitgeteld is. Dat geldt trouwens ook voor Dirk Mooren (48) en Stijn Severijns (46) bijvoorbeeld. Daarachter zal het moeilijker worden, maar Johnny Geudens kan zeker nog aanspraak maken op een eindpodium als het seizoen wordt afgevlagd. De zeges en de podiumplaatsen, die liggen zeer verdeeld in deze klasse. En twee, of twaalf, of zelfs 20 punten betekenen hier niet echt veel eens de schrappingen beginnen, zeker als men weet dat bij een volle score er twintig eenheden in het zakje mogen worden gegooid. Neen, in klasse B is het kampioenschap verre van gedaan!

Klasse C: lukt Rudi Loodts in de Grand Slam?

Het is al eens gedaan in het recente verleden. Rijders die in het kampioenschap alle wedstrijden in hun klasse winnen! En Rudi Loodts is goed op weg naar zo een “Grand Slam”. Er is natuurlijk een statistische wetmatigheid die zegt dat hoe meer je wint, hoe groter de kans dat je de volgende keer…niet meer wint! Voorlopig echter zit Rudi Loodts in zijn Opel Corsa op rozen… Vier wedstrijden, vier zeges!. Score: 100%… En dan blijken de achtervolgers elkaar nog de ereplaatsen af te snoepen. Een ideaal verdeel en heers scenario dus voor Loodts, die een kapitaal van 80 punten verzamelde. Gevoelig meer dan Wim Van Tiggelen (59), Eddy Vandepas (57) of Thijs Devlin (44), die wel tweemaal een tweede plaats scoorde. Maar spannend blijft het elke keer in deze instapklasse want iedereen geeft in iedere reeks weer het beste van zichzelf. En een zege voor Loodts is vooraf nooit een zekerheid!

Komen kijken dus op zaterdag 4 augustus, op het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen! Als bonus krijgt u nog de Beetle Cup.

(vas pers/ foto: J. Dingenen)

You may also like
VAS RX: Glossso werkt richting 2021
VAS: voorlaatste manche in regionale rallycross
VAS RX: de terugkeer naar Duivelsberg
VAS terugblik: Glosso Rallycross