Home > Circuit > Güven slaat kloof voor zomerpauze

Güven slaat kloof voor zomerpauze

Met de Total 24 Hours of Spa als decor had het vierde raceweekend van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux heel wat uitstraling!

In het jaar dat Porsche zijn 70ste verjaardag viert en de uithoudingsklassieker aan zijn 70ste editie toe was, waren alle ingrediënten aanwezig om er een geslaagde meeting van te maken: volle tribunes, zon en bewogen races op het Circuit van Spa-Francorchamps. Na twee manches van 30 minuten was duidelijk dat Ayhancan Güven de beste zaak voor het kampioenschap had gedaan.

Race 1: Güven bestraft, Maassen winnaar

De startgrid voor de eerste wedstrijd beloofde heel wat spektakel, want de twee grootste titelkandidaten bezetten de eerste startrij: Xavier Maassen (DVB Racing) stond op pole, met kampioenschapsleider Ayhancan Güven (Attempto Racing) naast hem. Bij het uitgaan van de lichten wist de Nederlander zijn positie te behouden, maar de Turk nam aan het eind van de eerste ronde de leiding in handen. Vanaf dat moment kon Güven de wedstrijd controleren, maar hij liep echter een tijdstraf van vijf seconden op, nadat hij te dikwijls de limieten van het circuit overschreed. In voor hem onfortuinlijke omstandigheden (na een Safety Car-periode op zes minuten voor het eind bleef er maar één ronde over om naar de streep te racen) viel hij uiteindelijk terug naar de vierde plaats. Maassen streek de zege op, voor zijn landgenoot Max van Splunteren (GP Elite).

Net zoals voor de zege zorgden een aantal race-incidenten er voor dat de derde plaats een aantal keer van eigenaar wisselde. De Belgen Glenn van Parijs (Belgium Racing) en Dylan Derdaele (Belgium Racing) liepen allebei een lekke band op, terwijl de Turk Berkay Besler (Toksport WRT) vijf seconden straf kreeg voor een valse start. Allemaal in het voordeel van Didier Van Dalen (Kronos Porsche Centre), die zich zo op het podium wist te hijsen en zijn voorlopig beste resultaat van het seizoen scoorde. Hij ging Ayhancan Güven en Jurgen Van Hover (Speedlover) vooraf. Deze laatste was na technische problemen in de kwalificaties van op de 20ste en laatste positie vertrokken.

Roger Grouwels (RaceArt) werd niet alleen zesde algemeen, maar wist ook de zege in Klasse B (voor de gentlemen drivers) te veroveren. De Nederlander ging zijn landgenote Sandra van der Sloot (Squadra Aragosta) vooraf, hoewel de amazone lange tijd aan de leiding reed. Pierre Piron (Kronos Porsche Centre) werd derde, voor Menno Van De Grijspaarde (GP Elite) et Ziad Geris (GP Elite).

Race 2: Güven zet scheve situatie recht

Nadat hij daags voordien door een tijdstraf naast de zege had gegrepen, was Ayhancan Güven vast van plan om tijdens de tweede race op zaterdag revanche te nemen. De Turk voegde de daad bij het woord! De vertegenwoordiger van Attempto Racing vertrok van op pole, bouwde een comfortable voorsprong uit, en stond de eerste plaats nooit meer af. Tegelijkertijd liep Xavier Maassen een lekke band op… en tikte pas als twaalfde aan. Zo neemt Ayhancan Güven nu 25 punten voorsprong, met nog twee meetings te gaan. Glenn van Parijs slaagde er in om in de tweede race in Spa de eerste ereplaats te veroveren, door aan de druk van Max van Splunteren te weerstaan. Hoewel hij lek reed in de laatste ronde kon Berkay Besler nog net de vierde plaats behouden, voor Didier Van Dalen, die van de negende naar de vijfde plaats wist te klimmen.

Sandra van der Sloot wist ondertussen haar goede vorm te bevestigen, met haar nieuwe Porsche 991 GT3 Cup van de tweede generatie finishte ze als zesde, en winnaar in Klasse B. Ze ging Ziad Geris en Pierre Piron vooraf. Verder in de top-5 ook Edward Grouwels (RaceArt) en Nicolas Saelens (Belgium Racing). Minder geluk voor de kampioienschapsleider in Klasse B, Menno Van de Grijspaarde: de rijder van GP Elite kreeg te maken met een technisch probleem en verloor heel wat plaatsen. Hoewel zijn voorsprong in het kampioenschap daar uiteraard onder leed, behoudt de Nederlander wel de eerste plaats in de tussenstand.

Na deze spannende races op het mooiste circuit ter wereld nemen de rijders van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux het de volgende keer in Zolder tegen elkaar op, op 15 en 16 september, in het kader van de FIA Truck Grand Prix!

Volgende wedstrijd: 15-16 september FIA Truck Grand Prix – Zolder

(persbericht)

You may also like
Porsche Cup Benelux wikt en weegt na bewogen weekend