Home > #Hoofdnieuws > Total Spa 24: Bronze Test zonder problemen voor de Belgen

Total Spa 24: Bronze Test zonder problemen voor de Belgen

Zeven Belgen hebben op dinsdagnamiddag de 70ste editie van de Total 24 Hours of Spa voorbereid tijdens de inmiddels traditionele Bronze Test. De beste zwart-geel-rode prestatie was voor Bernard Delhez (#9 Target Lamborghini), die zesde algemeen en beste Am-deelnemer werd, terwijl tweevoudig winnaar Louis Machiels, samen met Niek Hommerson en zijn Ferrari 488 GT3 #53 van AF Corse onze beste vertegenwoordiger was in Pro-Am, op de twaalfde plek algemeen. 

De Bronze Test is een uitstekende kans om zonder de fabriekswagens uit de Pro Cup kennis te maken met het legendarische circuit van Spa-Francorchamps. “Het is vandaag inderdaad veel rustiger, maar mensen denken dat we door het verkeer niet kunnen genieten van de race in onze Porsche Cup, wat natuurlijk wel zo is”, klinkt het bij Grégory Paisse, die met zijn Porsche een van de twee deelnemers is in de Groupe National. De 991 Cup is uitgerust in de Belgische kleuren en met het startnummer 70, een knipoog naar het zeventigjarig bestaan van het merk en de 24 Uur van Spa, maar ook naar de prestatie van de Rode Duivels op het WK. “We zijn trots om Belg te zijn!” lacht onze landgenoot, die de Bronze Test gebruikte om samen met zijn landgenoot Pierre-Yves Pâque en Speedlover, het team van André Van Hoof, enkele zaken uit te proberen.

Iets verderop was een zwetende Lamborghini-rijder net uit zijn bolide gestapt. “Maar door de luchtstroom is het in de auto eigenlijk beter vertoeven dan in de open lucht”, getuigt Bernard Delhez, die vorig jaar vijfde werd in de Am-categorie en dit jaar hoopt op de overwinning. “Ik hoop op wat neerslag, want dan kom ik beter uit de verf dan op een droge ondergrond. Vettige omstandigheden, tussen nat en droog, zouden ideaal zijn. Ik heb weliswaar heel wat ervaring met de Lamborghini, aangezien ik in 2017 het volledig seizoen heb afgewerkt, maar deze Bronze Test blijft bijzonder handig. Ik heb immers altijd 25 ronden nodig om opnieuw in het goede tempo te komen.” Delhez en zijn teamgenoten reden overigens naar de snelste tijd in de Am Cup en de beste Belgische prestatie.

Aan de overkant van de paddock, aan het uiteinde van de F1-pitlane, baadt een andere, Belgische amateurrijder in het zweet. Christian Kelders is komend weekend een van de favorieten in de Am Cup, aangezien hij zijn Audi R8 LMS van regerend winnaar Saintéloc Racing deelt met Marc Rostan, Nyls Stievenart en de snelle ‘Silver’ Simon Gachet. “We kunnen vandaag rustig kennismaken met het circuit, aangezien Simon zich donderdag zal bekommeren om de afstelling”, geeft de gewezen BTCS-kampioen mee. “Bovendien is dit een compleet nieuwe auto in vergelijking met de testdag, en dan is het altijd handig om wat meer tijd op het circuit te kunnen doorbrengen.”

De beste rondetijd tijdens de drie uur durende Bronze Test kwam op naam van de #49 Mercedes AMG GT3 van Salih Yoluc en Darren Burke (RAM Racing), voor de merkgenoten van HTP Motorsport, waar een verrassende Kenny Habul (#175 Sun Energy 1) naar de tweede plek reed. De sessie werd tweemaal onderbroken door een rode vlag, onder meer na een schuiver van de #75 T2 Motorsport Ferrari 488 GT3.

(Foto’s SRO)

You may also like
TCR500: voor diverse klassen toerwagens
F1: starttijden bekend
WRX: Projekt E begint in Spa
F1 Spa: een overzicht van de gridstraffen