Home > Rally > ERC > Lukyanuk leider in bewogen Rally di Roma

Lukyanuk leider in bewogen Rally di Roma

Het werd een bewogen dagje in de Rally di Roma Capitale. Op het einde van de dag was alle winst voor Aleksey Lukyanuk. De Rus zit met zijn Ford Fiesta R5 regelrecht op titelkoers.

Nikolay Gryazin was op zijn Skoda Fabia R5 sinds donderdag de snelste man met besttijden in de beide vrije sessies en een de pole in de kwalificatiesessie. Gryazin koos ervoor om als vierde man de baan op te gaan. Hij werd gevolgd door Lukyanuk, die van bij aanvang, de route van Pico naar Greci de leiding in handen nam. Gelijk 4,7 seconden kreeg Gryazin aan de broek na 19 km, met nog eens 3 seconden in het daaropvolgende stuk naar Colle San Magno. En daarna liep het mis voor de Let. Gryazin. Hij ging even van de baan in een trage bocht en verloor daarbij de stuurbekrachtiging. Hij probeerde de auto te herstarten maar kreeg te maken met een beginnende motortransport. Gryazin kon zijn weg vervolgen maar verloor in het avontuur meer dan drie minuten.

Ook voor vele anderen betekende deze Rally di Roma veel tegenslag. Zo verloren we Laurent Perrier (Peugeot 208 R5) na een crash, Umberto Scandola met mechanische pech en Simone Campedelli, die met de Fiesta R5 een mooie derde plaats bezette, na een breuk aan de aandrijfas en een dubbele lekke band in eenzelfde proef. Bovendien kregen meerdere rijders lekke banden door heel wat losliggende stenen op de vijfde proef. Kwam daar nog bij dat KP7 met een vertraging van anderhalf uur van start ging en dan kan men wel spreken van een bewogen dag in deze rally di Roma.

Voorlopig leidt de Rus Lukyanuk (Fiesta R5), met 42 seconden voor de Pool Grzyb (Fabia R5) en de verrassende Paolo Andreucci (Peugeot 208 R5). De enige Belg in de wedstrijd, Bjorn Degandt, staat op een 14de positie als co van Von Thurn und Taxis. Morgen worden nog twee lussen van drie proeven afgewerkt. Vanavond is er nog de showproef op Pico, maar die zou geen belangrijke wijzigingen meer moeten brengen.

(Foto: fiaerc.com)

You may also like
ERC: ongewijzigde kalender 2020
ERC: Basso leidt in Rome. Opgave Munster.
ERC Polen: opgave Grégoire Munster in zicht van finish
ERC Polen: Munster wil doorgaan op zijn elan