Home > #Hoofdnieuws > Total Spa 24: waarom de titelstrijd nu pas écht begint

Total Spa 24: waarom de titelstrijd nu pas écht begint

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.105″ background_layout=”light”]

Laten we een huizenhoog cliché vanonder het stof halen: de Total 24 Hours of Spa is niet alleen de grootste uithoudingsklassieker die ons land rijk is, het is ook de belangrijkste afspraak van de Blancpain GT Series en de Blancpain Endurance Cup. De reden is eenvoudig, aangezien de dubbele race rond de klok ook dubbele punten te bieden heeft, telkens de helft van het normale puntenaantal na zes en twaalf uur en nog eens de volle pot aan het einde van de Slag om de Ardennen.

Om de waardeverhoudingen dit seizoen onder de loep te nemen, hanteren we de tussenstand in het uithoudingskampioenschap, de Blancpain Endurance Cup, aangezien Bentley, Nissan, McLaren, BMW, Porsche, Aston Martin en Ferrari niet aantreden in de sprintvariant. Een snelle blik op het klassement leert ons dat het kampioenschap in Spa-Francorchamps pas écht zal beginnen, omdat de leiders na drie wedstrijden minder punten hebben gescoord dan er in Spa ter beschikking zijn. Met andere woorden: in theorie kan elke rijder als koploper naar de kampioenschapsfinale trekken, eind september in Barcelona.

Dries Vanthoor, Alex Riberas en Christopher Mies (WRT Audi R8 LMS) hadden aan de zege in Monza en de vierde plek in Silverstone genoeg om als leiders naar de Belgische Ardennen te trekken. Het trio telt 37 punten, amper twee meer dan de winnaars van Paul Ricard, Lexus-rijder Albert Costa, Christian Klien en Marco Seefried. De triomftocht van Jake Dennis, Matthieu Vaxivière en Nicki Thiim (Aston Martin) in Silverstone wordt beloond met de vierde plek in de tussenstand, met een achterstand van tien punten. Ze worden voorafgegaan door Adam Christodoulou en Raffaele Marcielle (AKKA ASP Mercedes). In het teamkampioenschap bestaat de top 5 uit Emil Frey (Lexus), WRT (Audi), AKKA ASP (Mercedes), R-Motorsport (Aston Martin) en Strakka Racing (Mercedes).

Ook de Blancpain GT Series wordt aangevoerd door de rijders van de Audi #1, maar dan wel zonder Dries Vanthoor, die het sprintkampioenschap samen met Will Stevens afwerkt. De Limburger volgt op 24 punten van Riberas en Mies, terwijl Raffaele Marciello 26 punten moet dichtrijden. Kelvin van der Linde en Steijn Schothorst (Attempto Audi) volgen al op meer dan 50 lengtes. WRT heeft weinig verrassend de leiding vast bij de teams, voor AKKA ASP, Emil Frey en Grasser Racing Team, dat aan een relatief moeizaam seizoen bezig is.

Na zes en twaalf uur racen krijgen de eerste negen wagens in de tussenstand respectievelijk 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Na afloop van de 24 Uur geldt het normale puntenbarema: 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1. De pole positie is één punt waard.

Blancpain Endurance – Rijders: 1. Riberas-Mies-Vanthoor (37); 2. Klien-Costa-Seefried (35); 3. Marciello-Christodoulou (33); 4. Thiim-Dennis-Vaxivière (27); 5. Buhk-Götz (24)…

Blancpain Endurance – Teams: 1. Emil Frey Lexus (58); 2. WRT Audi (38); 3. AKKA ASP Mercedes (37); 4. R-Motorsport (33); 5. Strakka Racing (30)…

Blancpain GT – Rijders: 1. Riberas-Mies (103,5); 2. Vanthoor (79,5); 3. Marciello (77,5); 4. K. van der Linde-S. Schothorst (51); 5. Meadows (50,5)…

Blancpain GT – Teams: 1. WRT Audi (126,5); 2. AKKA ASP Mercedes (99,5); 3. Emil Frey Lexus (86,5); 4. GRT Lamborghini (70,5); 5. Attempto Racing (65)…

(Foto’s: W Racing Team, SRO)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.105″ src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2018/07/GTEND-2018-04-MON-20-Sun-Race-PH-1041-Monza-Blancpain-endurance-5467.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” always_center_on_mobile=”on” force_fullwidth=”off” show_bottom_space=”on” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.105″ src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2018/07/GTEND-2018-05-SIL-07-Sat-Free-Practice-1072-DBWP5082.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” always_center_on_mobile=”on” force_fullwidth=”off” show_bottom_space=”on” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]