Home > #Hoofdnieuws > VW Fun met ‘nieuwe’ Cup in 2019

VW Fun met ‘nieuwe’ Cup in 2019

De European VW Fun Cup zal in 2019 twee grote nieuwigheden kennen. Eerst en vooral zullen de piloten in verschillende klassen worden ingedeeld, met als doel om ‘gemengde’ teams te vormen, waardoor er meer mogelijkheden ontstaan voor gentlemen-rijders. Kronos Events wil echter ook de kans bieden aan rijders die hun talent willen tonen. Volgend jaar wordt er namelijk een Belgische sprintkampioenschap voor de VW Fun Cup opgericht!

De European VW Fun Cup doet het goed. Heel goed zelfs! Zagen we bij de eerste drie wedstrijden van het seizoen goed gevulde startgrids, dan pakt de 25 Hours VW Fun Cup uit met een ronduit schitterende deelnemerslijst. Kronos Events, organisator en promotor van de VW Fun Cup, rust echter niet op zijn lauweren en kijkt nu al naar de toekomst.

“De voorbije jaren hebben we een nooit geziene professionalisering gekend van ons kampioenschap”, licht Marc Van Dalen, de CEO van Kronos Events, toe. “En dat is vanzelfsprekend geen toeval! In het huidige autosportlandschap is de VW Fun Cup, dankzij zijn beperkte kosten, één van de beste formules om je als getalenteerde piloot te tonen. Aangezien iedereen over hetzelfde materiaal beschikt, is het uiteindelijk degene die aan het stuur zit die het verschil kan maken. Of eerder zij die achter het stuur zitten, waardoor we ongelooflijk sterke en homogene rijderscombinaties zien. Voeg daarbij het feit dat de teams zich zelf ook ontwikkelen, waarbij er steeds meer aandacht wordt geschonken aan de details, en dan begrijpt u dat de VW Fun Cup het risico loopt om zijn ziel te verliezen. Daarom hebben we beslist om een meer Fun te bieden, zonder daarbij het element Cup te vergeten.”

Meer Fun: een klassement voor gemengde teams en rijders

Eigenlijk is die vaststelling flatterend voor de racekevers. Behalve dan dat… “De VW Fun Cup niet mag uitgroeien tot een kampioenschap dat louter wordt gedomineerd door jonge wolven of semiprofessionele rijders, aangezien 75 procent van het deelnemersveld bestaat uit gentlemen-rijders in de meest nobele zin van het woord”, vervolgt Marc Van Dalen. “We willen dat ook zij hun plaats in het peloton kunnen vinden en zich naar het podium kunnen vechten.”

Voor 2019 besloot Kronos Events om het Fun-element wederom op de voorgrond te plaatsen door bepaalde eisen op te leggen aan de rijdersbezettingen. De rijders zullen worden ingedeeld in drie categorieën, waarvan de naamgeving nog moet worden bepaald, maar die de ‘profs’, de beslagen amateurs en de debutanten omvatten. “De rijders zullen worden ingedeeld door een selectiecomité dat bestaat uit vijf leden”, verduidelijkt Marc Van Dalen. “Die indeling zal het hele seizoen geldig blijven.”

Zoals u kan begrijpen, zullen de teams dus ‘gemengde’ rijderscombinaties moeten vormen (volgens een nog te bepalen verdeelsleutel) voor alle wedstrijden van de European VW Fun Cup, de 25 Hours inbegrepen.

Meer Cup: Oprichting van een Belgisch sprintkampioenschap

De keuze was van kapitaal belang voor de toekomst van de VW Fun Cup op lange termijn. Kronos Events heeft echter altijd de wens gehad om talenten, met name de jonge talenten, toe te laten zich te tonen aan de wereld. Daarom stelt de promotor voor om een droom in vervulling te laten gaan voor waar sommigen al lang nadachten: sprintwedstrijden voor de VW Fun Cup!

“Meer nog dan louter wedstrijden, stellen we in samenwerking met RACB Sport en de Belgian VW Club een echt Belgisch Kampioenschap Sprint met VW Fun Cup’s voor”, verduidelijkt Marc Van Dalen. “Bij alle wedstrijden van de European VW Fun Cup, uitgezonderd de 25 Hours, zullen we een concept op poten zetten met strijd over één uur. Een kwalificatietraining van 15 minuten zal onmiddellijk worden gevolgd door een sprintrace van 35 minuten plus één ronde. Bovendien zal de kampioen(e) worden gekroond bij een grote finale waarbij dubbele punten te verdienen zijn op een nog aan te duiden circuit. Omdat we in de basis willen toelaten dat twee rijders een wagen delen, voeren we een verplichte pitstop in, met een minimumtijd.”

Het is echter uitgesloten dat teams wagens ontwikkelen die volledig gericht zijn op sprintraces. “Het chassis dat deelneemt aan de sprintwedstrijd moet in hetzelfde weekend ook deelnemen aan de endurancewedstrijd”, verduidelijkt Marc. “We bekijken eveneens de mogelijkheid om een reservewagen ter beschikking van de teams te stellen in geval van problemen tijdens de sprintrace. We willen ook graag één of twee Guest-rijders laten deelnemen aan de race, bijvoorbeeld grote internationale namen of ‘bekende personen’ en we werken nu al aan een mooie beloning voor de kampioen of de kampioenen.”

Op financieel vlak willen we het Belgisch Kampioenschap zeer attractief maken. “Hoewel de kalender uit zeven wedstrijden bestaat, zal het benodigde budget op zijn minst uitzonderlijk zijn”, legt Marc uit. “En dat alles met een echte racewagen, die competitief is, leuk om te besturen en die het echte talent van een rijder naar voren laat komen. Wat wil je nog meer hebben?” Het voorstel werd op deze zaterdag aan de teams en rijders voorgesteld en wekte heel wat interesse op. Om iedereen een goed idee te laten vormen van het geheel, zal er een uitgebreide test op poten worden gezet in Assen op 6 en 7 oktober als minstens 15 deelnemers zich inschrijven voor 10 september. De toekomst tekent zich zonder twijfel af en de VW Fun Cup zal zijn blakende gezondheid behouden!

(persbericht)

You may also like
25 Hours Fun Cup: door de lens van Roel Ramaekers
VW Fun Cup: Belgium Back On Track
E-circuit: een spectaculair format voor de VW e-Fun Cup
VW Fun Cup: de VW Fun Cup powered by Hankook ziet mogelijkheden vanaf 8 juni