Home > Circuit > Ayrton en Yannick Redant: broederstrijd op de piste

Ayrton en Yannick Redant: broederstrijd op de piste

Op de ondertussen rijk aangevulde deelnemerslijst van de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup kan men niet naast de nummers #18 en #12 kijken, want de namen die er achter prijken zijn die van Ayrton en Yannick Redant. Met een jarenlange ervaring in karting en recentelijke deelnames in Belcar en 24 Uren van Zolder zijn de zonen van Bert Redant immers niet aan hun proefstuk toe. Toch beschouwen zij en vader Bert hun deelname aan de Ford Fiesta Sprint Cup in de eerste plaats als een perfecte leerschool.

Ik heb hen tot hiertoe met raad en daad bijgestaan en was veelal ook in de buurt, maar door hen in de arena te sturen van de Ford Fiesta Sprint Cup, wil ik vooral dat zij op hun eigen benen staan,” stelt Bert, baas van Profile Tyrecenter Redant. “Ik ga mij ermee niet bemoeien en als het verkeerd loopt, moeten zij hun plan leren trekken. Dus, ja, de stiel leren met vallen en opstaan. Bovendien heb ik mijn eigen programma met een AMG Mercedes GT4 van QSR Racing School in de Creventic 24 Hours Series en dat koppelen met mijn zakelijke bezigheden is al moeilijk genoeg.

Voor het goed omkaderen van de Redant-broers is er alvast Stefaan Schoonjans, teameigenaar van QSR Racing School. Hij was het die hen een eerste keer aan de slag zag gaan en oordeelde dat het goed was.

Ik heb hen inderdaad begeleid tijdens hun debuut vorig jaar in de 24 Uren van Zolder en zij toonden achter het stuur van de BMW 325 Cup dat zij volwassen genoeg waren om hiermee door te gaan,” herinnert Stefaan zich het bereiken van de eindmeet in de Zolderse etmaalrace. “Met mijn ervaring in de motorsport en vooral de clubraces wist ik dat zij best konden doorgroeien naar iets anders en toen de Ford Fiesta Sprint Cup werd gelanceerd, hadden Bert en ikzelf voor hen het plan al uitgestippeld.

Yannick en Ayrton verruillen dus bewust de BMW 325 en Belcar voor het kortere en zeg maar hevigere sprintwerk.

Strijden met gelijke wapens, geen enkele ronde, geen enkele bocht zonder een al dan niet geslaagd inhaalmanoeuver en daar als coureur het verschil maken, dat is wat wij willen leren,” zegt 19-jarige Yannick. “Onze ervaring in karting zal ons zeker van pas komen, maar als ik mij baseer op wat we te zien kregen tijdens de eerste races van de Nederlandse Cup dan weten we nu al dat de lat zeer hoog ligt en dat er hard zal gestreden worden.

Net zoals de meeste deelnemers kregen de Redant-broers recentelijk al de gelegenheid uitvoerig test te rijden met de door QSR Racing School gerunde Fiesta’s ST-Line.

Het was genieten,” glundert op zijn beurt Ayrton (20). “De Fiesta in Cup-uitvoerig is plezierig om te besturen. Geen vergelijk mogelijk met ons doen en laten in de BMW. Wij reden hiermee endurance en dat vraagt een geheel andere instelling als coureur, je rijdt in teamverband en streeft samen naar een goed resultaat. Nu is het jezelf voortdurend meten met je concurrenten in een gelijkaardige auto, ja, en dan denk ik aan mijn broer als de eerste tegenstrever!

Om zich extra te trainen blijven Yannick en Ayrton actief in zowel het Nederlands als het Belgisch kartingkampioenschap.

We willen scherp staan voor elke race van de Ford Fiesta Sprint Cup en onze ambitie is te gaan voor een plaats op het podium, en dan liefst samen,” klinken de Redant-broers in koor!

De twee Fiesta’s ST-Line van QSR Racing School gaan tevens strijden voor de zeges (en de punten) in het Ford Dealer – Team Championship, want Ford Geeraerts uit Lennik wordt partner van het team van Stefaan Schoonjans. Met de komst van Ford Geeraerts in de Ford Fiesta Sprint Cup staat de teller van het aantal deelnemende Ford-verdelers op zeven!

You may also like
Ford Fiesta Sprint Cup: Benelux erkenning voor Belgisch-Nederlandse Ford Fiesta Sprint Cup in 2023
Fiesta Sprint Cup: KNAF en VRM organiseren contactdag op Circuit Zandvoort
Fiesta Sprint cup: Race Winning Brands wordt exclusief motorenleverancier
Ford Fiesta Sprint Cup Assen: Alan Czyz, een ster uit het Oosten