Home > #Hoofdnieuws > Laurens Vanthoor: een indrukwekkend portret

Laurens Vanthoor: een indrukwekkend portret

Dankzij zijn overwinning in de 24 Uur van Le Mans afgelopen weekend bevestigde Laurens Vanthoor wat we al allemaal wisten: dat hij een ongelooflijk straffe racepiloot is. Maar wanneer we onszelf herinnerden aan zijn ondertussen opgebouwde palmares, moesten we toch ook even slikken. Vanthoor behoort tot het beste wat autosportland België de afgelopen decennia heeft gekend.

Laurens Vanthoor werd geboren op 8 mei 1991 en begon zijn carrière zoals velen in de karting. In 2008 maakte hij op 16-jarige leeftijd de overstap naar de Duitse Formule 3 en in 2009 kroonde hij zich tot de jongste kampioen ooit in de klasse.

Met negen podiumplaatsen eindigde Vanthoor in 2010 en 2011 telkens als zesde in de F3 Euroseries, in het voorprogramma van de DTM. De Formule 1 halen bleek een erg moeilijke opgave te worden en toen maakte Laurens misschien wel de beste keuze uit zijn carrière: de overstap naar de GT-racerij.

Hij ging in 2012 aan de slag bij WRT Audi in de FIA GT1 en de jaren daarna groeide hij uit tot een van de beste GT-rijders ter wereld. Hij won de 24-uursraces van Zolder, Spa, Nürburgring en Dubai met het merk met de vier ringen, naast titels in FIA GT, Blancpain GT algemeen, Blancpain Endurance, de FIA GT World Cup en de Intercontinental GT Challenge (met onder meer twee keer winst in de 12 Uur van Sepang).

Overstap naar Porsche

De overstap naar Porsche die van Vanthoor in 2017 maakte, deed aanvankelijk de wenkbrauwen fronsen, zeker toen bleek dat Porsche de LMP1-categorie in Le Mans zou verlaten en daar dus geen toekomst lag voor onze landgenoot. Hij ging aan de slag in het Amerikaanse IMSA-kampioenschap, pakte daar ondertussen zijn eerste overwinning en heeft nu met Porsche de GTE-categorie in Le Mans gewonnen. En dan wordt zijn keuze voor de Verenigde Staten plots de juiste. Daar wachten namelijk nieuwe uitdagingen zoals Daytona, Sebring en Petit Le Mans.

Nee, met Laurens Vanthoor zijn we nog lang niet klaar. Maar geef toe, u knijpt uzelf toch ook even in de arm wanneer u aan dat indrukwekkende palmares herinnerd wordt?

Belangrijkste resultaten:

2009: kampioen Duitse F3
2012: winnaar 24 Uur van Zolder
2013: kampioen FIA GT Series
2014: winnaar 24 Uur van Spa
2014: kampioen Blancpain GT Series en Blancpain Endurance Series
2015: winnaar 24 Uur van de Nürburgring
2015: winnaar 12 Uur van Sepang
2016: winnaar 24 Uur van Dubai
2016: winnaar 12 Uur van Sepang
2016: kampioen Intercontinental GT Challenge
2016: winnaar FIA GT World Cup Macau
2018: winnaar 24 Uur van Le Mans (GTE Pro)

Foto © Evers Media/Eyckmans

You may also like
IMSA Sebring 12: Porsche krijgt grotere luchtinlaat
Porsche Sprint Challenge Southern Europe: Benjamin Paque vicekampioen
24H Series Mugello: bijna 50 inschrijvingen
Porsche Carrera Cup Benelux: Hans Weijs Motorsport doet zijn intrede