Home > #Hoofdnieuws > 100.000 toeschouwers voor ‘NWES Brands Hatch’

100.000 toeschouwers voor ‘NWES Brands Hatch’

Voor de derde meeting van de ‘NASCAR Whelen Euro Series’ trekken we dit weekend het Kanaal over want het American Speedfest in het Britse Brands Hatch huisvest morgen en overmorgen de vijfde en zesde race van het kampioenschap, met heel wat Belgen aan de start. Brands Hatch, of noem het gerust het mekka van de Britse Autosport, verwelkomt komend weekend naar verluidt zo’n 100.000 toeschouwers, wat dan ook zonder enige twijfel het grootste NASCAR-event van Europa genoemd mag worden.

Na het puntenverlies van Alon Day (diskwalificatie na de tweede race in Italië) prijkt Limburger Anthony Kumpen op de tweede plaats in de tussenstand van het kampioenschap in de Elite 1 en dit op amper drie punten van leider Frédéric Gabillon. Kumpen is in zijn nopjes want de prachtige omloop van Brands Hatch ligt hem wel. “Vorig jaar stond ik hier twee keer op pole, won ik de eerste race en was er geen contact geweest in de tweede, dan had ook die wedstrijd een goed resultaat opgeleverd. Bovendien hebben we twee weken geleden enkele vruchtbare testen in Brands Hatch afgewerkt, dus ik kijk heel erg uit naar dit weekend.” Voor Anthony Kumpen lijkt het bijgevolg een ideale uitgangspositie om dit weekend de leiding te pakken.

Vader versus zoon

Stienes Longin, momenteel zesde in de tussenstand, zet het Britse circuit niet meteen bovenaan zijn favorietenlijstje, maar laat wel weten dat het spektakel er enorm is. “Ik ben vast van plan om de in Italië opgelopen achterstand goed te maken. Contact vermijden is daarvoor noodzakelijk, want de minste tik kan je in de grindbak doen belanden. Ik ga voluit op een plaats bij de eerste vijf, dat behoort zeker tot de mogelijkheden.

Verder zien we in Elite 1 ook nog het team van Braxx Racing met Marc Goossens en Jerry De Weerdt. Goossens, aan het stuur van de Chevrolet, staat momenteel op de tiende plaats in de rangschikking, De Weerdt 16de.  Ook Bert Longin zien we na anderhalf jaar nog eens aan de start. “Het is erg leuk om terug te zijn en ik bedank Alex Caffi en de NASCAR voor deze mogelijkheid om tegen mijn zoon te racen. Dat maakt het echt speciaal”, aldus de Leuvenaar.

In de klasse Elite 2 komen ook heel wat landgenoten aan de start. Guillaume Deflandre, Guillaume Dumarey en Maxim Pampel staan binnen de top 10. Tom Boonen, Jerry De Weerdt, Diederik Ceyssens en Pedro Bonnet vinden we verder terug in het E2-klassement. Guillaume Dumarey trekt vol vertrouwen naar Brands Hatch. “Vorig jaar stond ik hier twee keer op het podium, achter de toen ongenaakbare Ferrando. Maar aangezien die nu in Elite 1 uitkomt… De kwalificaties van zaterdagochtend worden in ieder geval heel belangrijk. Inhalen is op het relatief korte Indy Circuit van Brands Hatch immers niet makkelijk, je kan maar beter vooraan op de startgrid staan.”

De nieuw aangekochte bolide van het Team FJ is nog niet volledig afgewerkt en dat maakt dat Maxim Pampel opnieuw start met de vertrouwde Ford Mustang. Pampel gaat in Engeland dan ook op zoek naar bevestiging. “Op voorwaarde dat we niet het slachtoffer worden van onsportieve toestanden of pech natuurlijk”, voegt Maxim Pampel er met een knipoog aan toe. “In Franciacorta werkten we globaal gezien een goed weekend af, met mooie resultaten. Ook de samenwerking binnen het team verliep zeer vlot. Het doel voor Brands Hatch is vrij eenvoudig: minstens even goed doen als de vorige meeting en als het kan zelfs nog beter!”

De kwalificaties en de races van Brands Hatch zijn live te volgen op het EuroNASCAR YouTube-kanaal. Ook Autosportwereld is ter plaatse.

You may also like
BRC Haspengouw: stemmen voor de start
GT2 European Series Red Bull Ring: Erhart stunt naar de winst en PK Carsport opnieuw sterk
Belcar NRF Zolder: zondag door de lens van Joachim Cieters
American Festival Zolder: door de lens van onze fotografen