Home > Circuit > VW Fun Cup in Zandvoort

VW Fun Cup in Zandvoort

Een stralende zon, zomerse temperaturen, de Noordzee, 37 teams en twee wedstrijden bomvol spanning en plotwendingen met telkens een sprint naar de meet als sluitstuk… Meer was er niet nodig om de Benelux Open Races op Circuit Zandvoort tot een klinkend succes te maken.

De #2 van DRM Motorsport Autographe (Amaury Richard-Cédric Bollen-Edouard Mondron-Guillaume Mondron) pakte bij deze derde manche van de European VW Fun Cup 2018 in de eerste race zijn eerste officiële zege. Enkele uren later was het de #44 van Jac Motors 1 die zijn derde overwinning van het seizoen scoorde. Op de dag voor zijn verjaardag greep Laurent Jaspers samen met zijn teamgenoten Mathieu Detry en Michaël Leenders de kop in het kampioenschap. Eén ding is zeker: dankzij de bijzonder kleine onderlinge verschillen is de spanning te snijden in de aanloop naar het hoogtepunt van het seizoen, de 25 Hours VW Fun Cup op 7 en 8 juli!

Race 1: Revanche voor DRM Motorsport Autographe

DRM Motorsport Autographe aasde tijdens de Benelux Open Race in Zandvoort op revanche nadat de zege in Race 2 in Dijon hen door de vingers was geglipt door een tijdstraf na het einde. De troepen van Matthieu de Robiano bleken uitmuntend in de eerste wedstrijd over drie uur en mochten eindelijk een eerste zege bijschrijven op het palmares, met dank aan Amaury Richard, Edouard Mondron, Guillaume Mondron en Cédric Bollen. Op slechts twintig minuten van het einde wist Cédric de maat te nemen van Michaël Leenders op de #44 Jac Motors 1, een wagen die hij deelt met Laurent Jaspers en Mathieu Detry.

“In tegenstelling tot Michaël had ik nog geen wedstrijdkilometers afgelegd en bijgevolg had ik wat tijd nodig om in het ritme te komen”, licht de winnaar toe. “Net als in Dijon zagen we een heel mooie en sportieve strijd. Ik moet wel bekennen dat ik wat geluk had toen ik eindelijk een gaatje vond, want een tegenstander die we op een ronde wilden zetten, bevond zich plots tussen ons beide in. Daardoor kon ik vervolgens een beslissende kloof slaan op Michaël.”

Ook twee andere teams streden voor de overwinning: de #280 Socardenne by Milo (Kevin Balthazar-Kevin Caprasse-Lorenzo Donniacuo), die vrede moest nemen met de laatste podiumtrede, en de #285 8Ks Corse Warner Experience (Claudio Cappelli-Sean McInerney). Helaas vielen de Italiaan en de Brit door een klapband in het zicht van de finish terug tot de achtste positie.

De top vijf in deze eerste confrontatie werd vervolledigd door de #65 Leader Racing (Sébastien Kluyskens-Gilles Debrus) en de #269 Scott – Pharmarome (Jean-Jacques Smits-Gilles Smits-Johan Huygens-Pieter Verlinde).

Elf wagens finishten uiteindelijk in dezelfde ronde als de winnaar, met name de #888 AC Motorsport 1 (Stéphane Perrin-Martin Leburton-Simon Tourneur), de #406 8Ks Corse Warner Experience (Andrea Portatadino-Federico Sordini), de #285 8Ks Corse Warner Experience (Claudio Cappelli-Sean McInerney), de #500 Pyrat by Milo (Pierre-Yves Rosoux-Arnaud Tsamère- Pierre-André Guillaume-Steve Dams), de #417 SP Racing by Jac Motors (Pascal Raes-Sébastien Incardona) en de #299 DRM Motorsport (Sébastien de la Serna-Matthieu de Robiano).

Race 2: Jac Motors schenkt Laurent Jaspers een perfect verjaardagscadeau

Nadat ze reeds de twee wedstrijden in Dijon op hun naam hadden geschreven, prijkte Jac Motors met de #44 ook tijdens de tweede race in de Zandvoortse duinen op het hoogste schavot. Een derde overwinning dit seizoen en de koppositie in de tussenstand net voor de belangrijkste afspraak van het seizoen: de 25 Hours VW Fun Cup! Een beter verjaardagscadeau kon de op maandag jarige Laurent Jaspers zichzelf, met hulp van zijn teamgenoten Mathieu Detry en Michaël Leenders, niet schenken.

Ook deze zege kwam er na een felle strijd, met name toen de #44 kort de pitstraat moest induiken (om een deel van de carrosserie te herstellen) en daardoor terugviel tot plaats elf. Mathieu Detry klom echter wederom op doorheen het veld en weerstond tijdens het slotuur aan de druk van Kevin Caprasse. De Luikenaar en zijn teamgenoten Kevin Balthazar en Lorenzo Donniacuo mochten dus aan boord van de #280 Socardenne voor de tweede keer plaatsnemen op het podium.

“Kevin dook constant op in mijn spiegels en er leek geen einde te komen aan mijn stint”, lachte Mathieu Detry. “Hij is echt een rijder die je moeilijk achter je kan houden. Deze zege is echter een mooi resultaat en een schitterend verjaardagsgeschenk voor Laurent.”

Het was hoegenaamd geen probleemloze race voor de favorieten, met onder andere versnellingsbakproblemen voor de #2 DRM Motorsport Autographe (Bollen-Mondron-Mondron-Richard) van bij het begin en een probleem met een wielnaaf die de #888 AC Motorsport (Perrin-Leburton-Tourneur) noopte tot een start vanuit de pitlane.

Na een perfecte wedstrijd had het kwartet bestaande uit Johan Huygens, Pieter Verlinde, Jean-Jacques Smits en zijn zoon Gilles niets meer nodig om zijn eerste podium van het seizoen te claimen, op slechts zestien seconden van de winnaars en na een knappe strijd met de #285 8Ks Corse Warner Experience van Claudio Cappelli en Sean McInerney.

De #888 AC Motorsport van Martin Leburton, Stéphane Perrin en Simon Tourneur klom vanaf de allerlaatste plaats op naar de top vijf en behield daarmee de tweede plaats in de voorlopige tussenstand. Tijdens hun race namen ze daarbij de maat van de #417 SP Racing by Jac Motors (Pascal Raes-Sébastien Incardona), de #290 Comtoyou Racing (Stéphane Cristinelli-David Dermont), de #299 DRM Motorsport (Sébastien de la Serna-Matthieu de Robiano), de #291 Comtoyou Racing (Dominique Bustin-Maxime Lieutenant-Tristan Földesi) en de #63 Leader Racing (met de Britten Colin Kingsnorth, Jonathan Hoad en Mark Holme).

Biplaces: Zeges voor Credeco by Leader en Monster by Milo

De leider in de tussenstand, de #365 Carpass LRE by DRT, hoopte om bij de afspraak in Zandvoort de kloof tot de concurrentie uit te diepen. Een defecte versnellingsbak in de eerste wedstrijd besliste daar echter anders over voor Stéphane Lémeret, Gautier Engisch en Philippe Wintgens. Het publiek was getuige van een prachtig duel waarbij de jonge Nygel Verhaeren het verschil wist te maken. De voormalige karter, en tevens finalist van het RACB National Team eenzitterstuur, pakte samen met Edouard De Braekeleer een allereerste zege in de autosport op de #361 Credeco by Leader. Eric Jardon en Francis Plunis legden in hun #342 Monster by Milo beslag op de zilveren medaille.

De #372 Deberaques Racing Team (Yves en Maxime Debersaques die een team vormen met Charly De Munter) kreeg van zijn kant te kampen met een kapotte versnellingspook, terwijl de #304 Sotraplant by Milo (Manuel Martin-Christian Wauthier) opklom tot de laatste podiumtrede, ten koste van de #378 Nitro 44 by Acome Racing (Xavier Mezquita-Reiner Weisshaupt-Tim De Toledo Sommerlath-Michaël Hansen) en de #330 Lisalux Racing (Stéphane Loesel-Maxime Lacrosse-Norbert Camara).

De tweede wedstrijd begon slecht voor de #372 Debersaques Racing Team, want na de problemen met de pook in de eerste wedstrijd, kreeg de bolide ditmaal met een defecte transmissie af te rekenen. De #378 Nitro 44 by Acome Racing (Xavier Mezquita-Reiner Weisshaupt-Tim De Toledo Sommerlath-Michaël Hansen) lag op vinkenslag, maar liep een straf op omdat een rijder zijn veiligheidsgordel losmaakte vooraleer de wagen volledig stilstond en viel daardoor terug naar de tweede plaats. De #342 Monster by Milo kon profiteren en het duo Plunus-Jardon revancheerde zich zo op schitterende wijze voor de diskwalificatie in Dijon. Dankzij die overwinning naderen ze in de tussenstand van het kampioenschap op de #365 Carpass LRE by DRT, die de race als derde afsloot. De top vijf werd afgesloten door de #361 Credeco by Leader (Nygel Verhaeren-Edouard De Braekeleer) en de #304 Sotraplant by Milo (Manuel Martin-Christian Wauthier).

Na de afspraak aan de Nederlandse kust ontmoeten de deelnemers van de European VW Fun Cup elkaar opnieuw op 6, 7 en 8 juli in de Belgische Ardennen in het kader van de niet te missen 25 Hours VW Fun Cup.

You may also like
25 Hours Fun Cup: door de lens van Roel Ramaekers
VW Fun Cup: Belgium Back On Track
E-circuit: een spectaculair format voor de VW e-Fun Cup
VW Fun Cup: de VW Fun Cup powered by Hankook ziet mogelijkheden vanaf 8 juni