Home > Circuit > Nederlanders schitteren in zon van Zandvoort

Nederlanders schitteren in zon van Zandvoort

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.105″ background_layout=”light”]

Voor de tweede afspraak van het seizoen sloeg de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux zijn tenten op in Zandvoort, ter gelegenheid van de immens populaire Jumbo Racedagen driven by Max Verstappen. Net zoals twee weken eerder in Spa-Francorchamps deelden de rijders uit de Lage Landen het asfalt met hun Franse collega’s, wat met een peloton van 34 Porsche 911 GT3 Cup eens te meer enkele schitterende races opleverde! Om elke rijder toe te laten in de best mogelijk omstandigheden in actie te komen – en de problemen met het verkeer te beperken – werd het peloton voor de kwalificaties in twee groepen onderverdeeld (Rijders A en Rijders B).

Race 1: Van Splunteren erft eerste succes

Ayhancan Güven (Attempto Racing) trok als leider van het kampioenschap naar het duinencircuit, en zette zijn status meteen kracht bij, door tijdens de kwalificaties op zaterdagochtend de snelste tijd neer te zetten. En hoewel hij aan het eind van de eerste race ook als eerste over de eindstreep kwam, kreeg de Turk achteraf een straf van vijf seconden, omdat hij op de startgrid te ver naar voor stond. Zo viel hij terug naar de vijfde plaats, en kreeg Max Van Splunteren (GP Elite) de zege in de schoot geworpen. De Nederlander, vertrokken van op de derde plaats, zette een perfecte wedstrijd neer, om zo zijn eerste overwinning van het seizoen binnen te halen. Na twee podiumplaatsen in Spa moge het duidelijk zijn dat er in de titelstrijd ook met hem zal moeten worden rekening gehouden.

De strijd voor de eerste ereplaats was op zijn minst onderhoudend te noemen. Een tussenkomst van de Safety Car op dertien minuten van het eind – het gevolg van een aanrijding tussen Didier Van Dalen (Kronos Porsche Centre) en een Franse deelnemer – had de verschillen immers quasi tot nul herleid. Na de herstart liet Xavier Maassen (DVB Racing) gedurende drie ronden zijn ervaring spreken, om zo net Dylan Derdaele (Belgium Racing) en Glenn Van Parijs (Belgium Racing), respectievelijk derde en vierde, tot op de streep af te houden.

In de Klasse B van de gentlemen drivers zette Nederlander Menno Van de Grijspaarde (GP Elite) voor zijn thuispubliek de pole positie in een zege om, al zijn tweede overwinning van het seizoen. De vice-kampioen van 2017 ging de amazone van het veld vooraf: Sandra Van der Sloot (Squadra Aragosta) bleek bij haar thuisrace ontzettend sterk voor de dag te komen, terwijl Ziad Geris (GP Elite) het derde podiumtrapje bezette. De Belg Pierre Piron (Kronos Porsche Centre) en Roger Grouwels (RaceArt) vervolledigden de top-5.

Race 2: Güven zet de puntjes op de i

Overvolle tribunes op zondagochtend voor de start van de tweede race, amper enkele ogenblikken voor de F1-show van lokale ster Max Verstappen. De duizenden toeschouwers kregen overschot van gelijk, want het spektakel van de 34 Porschisten was om vingers en duimen bij af te likken. Twee korte neutralisaties brachten het veld telkens weer bij elkaar, wat tot heel wat inhaalpogingen leidde. Ayhancan Güven (Attempto Racing) stond opnieuw op pole en deze keer vertrok hij mooi van op de juiste plaats, om zo naar de zege te rijden. Na een spannend duel met de Fransman Julien Andlauer werd hij zelfs tweede in het algemene klassement – puur voor de eer. “Ja, de strijd met Julien was best opwindend. We hebben ons geamuseerd”, glimlachte de jonge Turk, die zo zijn voorsprong in het kampioenschap wist uit te breiden.

Xavier Maassen (DVB Racing) werd nog een keer tweede en liet zich met een derde plaats algemeen ook van zijn beste kant zien. “Na de kwalificaties was duidelijk dat ik wat snelheid miste”, gaf de regerende kampioen toe. “We moesten dus onze mouwen opstropen, hebben enkele aanpassingen doorgevoerd en tijdens de twee races heb ik mijn tempo wat kunnen verhogen.”

De Nederlander bleef voor zijn landgenoot Max Van Splunteren (GP Elite), derde na zijn zege daags voordien, en voor Dylan Derdaele (Belgium Racing). Brusselaar Glenn Van Parijs (Belgium Racing) dacht een plaats in de top-5 te hebben veroverd, maar werd gediskwalificeerd voor het gebruik van niet-conforme remblokken. Zo scoorde Jurgen Van Hover (Speedlover) de punten van de vijfde plaats.

Ziad Geris (GP Elite) veroverde dan weer de gouden medaille in Klasse B, na een prachtig duel met Menno Van de Grijspaarde (GP Elite). “Eindelijk!”, juichte de dagwinnaar. “Ik ben op het niveau van mijn teammaat geraakt en het feit dat ik hem hier ook wist voor te blijven, maakt het alleen nog maar mooier.”

De derde positie ging naar Sandra Van der Sloot (Squadra Aragosta), voor de tweede keer voor eigen publiek op het podium. Hoewel ze aan de start komt met een Porsche 911 GT3 Cup Gen I (de eerste generatie dus) en ze over een beperkte ervaring in GT-racen beschikt, maakte de dame van het peloton ten zeerste indruk. Pierre Piron, heel regelmatig aan het stuur van een andere Gen I, werd vierde, voor Edward Grouwels (RaceArt).

Na een tweede heel geslaagde meeting krijgen de deelnemers aan de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux nu even wat tijd om de batterijen opnieuw op te laden. Op 9 en 10 juni komen ze opnieuw in actie in Zandvoort, in het kader van de Porsche Days!

 

(persmededeling)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

You may also like
IMSA Sebring 12: Porsche krijgt grotere luchtinlaat
Porsche Sprint Challenge Southern Europe: Benjamin Paque vicekampioen
24H Series Mugello: bijna 50 inschrijvingen
Porsche Carrera Cup Benelux: Hans Weijs Motorsport doet zijn intrede