Home > #Hoofdnieuws > Kristoffersson in de sneeuw naar tweede overwinning

Kristoffersson in de sneeuw naar tweede overwinning

Dit weekend stond in Portugal de tweede wedstrijd van het FIA World Rallycross Championship op het programma. Het was niemand minder dan regerend wereldkampioen Johan Kristoffersson die op de hoogste podiumtrede mocht plaatsnemen.

In ongeziene weersomstandigheden reed Kristoffersson naar winst. Hij bleef de Peugeot 208 WRX van Sébastien Loeb voor. De Noor Petter Solberg voelde zich goed in de sneeuw en reed naar de derde plaats.

In de eerste halve finale kregen we al een verrassing. Mattias Ekström moest de laatste plaats voor de finale laten aan de Fransman Guerlain Chicherit. Die laatste bezorgde team GC Kompetition de eerste finaleplaats van het seizoen en uiteindelijk bracht hij zijn Renault Megane RS naar een knappe vijfde plaats.

Tijdens de tweede halve finale veranderde het weer compleet en kwam de sneeuw met bakken uit de lucht. Gelukkig voor Petter Solberg, die zijn wagen liet afslaan tijdens de start, reden Eriksson en Baumanis elkaar met slicks op een natte baan aan. Zo mocht Solberg mee naar de finale samen met de twee rijders van Team Peugeot Hansen.

De finale verliep minder goed voor Timmy Hansen. Hij raakte de vangrails, moest als laatste achtervolgen en werd zesde. Zijn teamgenoot Sébastien Loeb ging in duel met Solberg in de jokerronde en wist een plaats op te schuiven. Zo schonk de meervoudige wereldkampioen rally Team Peugeot Hansen opnieuw een podiumplaats.

Andreas Bakkerud moest de eer van het team EKS in de finale verdedigen. Hij was de dag goed begonnen met winst in Q3 en Q4 maar in de finale kwam Bakkerud niet verder dan een vierde plaats.

Kristoffersson heeft nu negen punten voorsprong op Bakkerud en tien punten op zijn teamgenoot bij PSRX Volkswagen Sweden, Solberg.

Opnieuw Baumanis

In de Super1600-klasse was het heel spannend. De leider na de kwalificaties, Rokas Baciuska, mocht na winst in zijn halve finale vooraan starten samen met Ondrej Smetana. Ook zij moesten hun finale rijden in de sneeuw en de regen. De winnaar van Barcelona, Artis Baumanis, had zich maar net kunnen kwalificeren voor de halve finales en wist toch nog in de finale te komen. Baumanis nam direct de jokerronde en dreef zijn snelheid op. Door een prachtige inhaalactie op Smetana kwam hij aan de leiding met zijn Skoda Fabia en zo pakte hij zijn tweede zege van het seizoen.

Espen Isaksaetre werd tweede gevolgd door Smetana in een Ford Fiesta S1600. Baumanis heeft nu vijf punten voorsprong op Baciuska en zes op Jimmy Terpereau.

De volgende wedstrijd van het WK rallycross wordt in ons eigen land verreden en dit in het weekend van 11-13 mei. Op het circuit van Mettet zien we naast het World RX ook het Europese rallycrosskampioenschap, RX2 en Touringcars aan het werk. Allen daarheen! (Tekst Lorenz Deschuyttere)

Foto’s © FIA WRX

You may also like
WRC Monte-Carlo: nog een Belg ‘in de wedstrijd’
Dakar 2023: Loeb voor zijn zesde, Al-Attiyah op weg naar zege
Vaarwel Ken Block
Wat doet Davy Van Den Branden in corona-tijden?