Home > VAS > Slalom > VAS terugblik: Haspengouwslalom

VAS terugblik: Haspengouwslalom

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.105″ background_layout=”light”]

De inschrijvingen sloten uiteindelijk af op 42 deelnemers. Dat was een lichte terugval tegenover vorig seizoen, maar het was niet waar Benny Giebens, PAK Brabant voorzitter, het zwaarste aan tilde. “Het ene jaar zijn er meer deelnemers, het andere jaar minder. Daar is weinig aan te veranderen“, stelde Giebens. “Ons gaat het erom dat de deelnemers die hier rijden tevreden zijn, en dat mijn mensen van de organisatie tevreden zijn. Als dat lukt, dan is het allemaal geslaagd!”

Het weer zat de deelnemers mee. Het werd een stralende zomerdag, met af en toe een strakke wind. Het parcours zelf zag wat kleine wijzigingen, vooral bedoeld om de gemiddelde snelheid naar beneden te halen. Op de lange stukken duwen de slalomspecialisten de snelheid immers aardig omhoog. De wedstrijd zelf, zag net als in Kuurne een boeiende strijd tot de vierde en laatste reeks. Maar begonnen werd er met een minuut stilte. Een hulde aan Erik Tastenoy, de voormalige tienvoudig Belgisch kampioen, die deze winter onverwacht omkwam in een verkeersongeval.

Dominique Van Kerckhove en de VW Polo GT stonden opnieuw op de deelnemerslijst, en dat zal de concurrentie geweten hebben. Dominique opende meteen sterk in de eerste reeks met een besttijd van 2’02″573, en dat was vlot twee seconden sneller dan Jurgen Ribbens, ook met een Polo, op de tweede plaats. De andere kanshebbers op de zege grabbelden allemaal in de pechtrommel. Jelrik Suffeleers schoot met de Suzuki Capuccino door aan poort 53. Broer Jornt tikte met de Peugeot 106 XSi poort 76. Jos Bronkart, met de krachtige Renault Clio raakte poort 27 en 53. En dan waren er de Mini’s van Philippe van Stiphout (een foutloze run maar met 2’04”) en Dirk Smets, zonder peetvader Albert Draelants om over de Mini Alora te waken. Dirk zette een voorzichtige vierde tijd met 2’07”.

Geen man overboord echter want er was nog tijd genoeg om een betere sessie te rijden. In de tweede reeks kroop Dirk Smets naderbij, 2’03″572 en Jonathan Herchuee toonde zich in de Austin Mini Clubman verrassend snel met 2’05″514. Ribbens en Jornt Suffeleers raakten. En Jelrik Suffeleers, in een agressieve run, maakte er een tikfestival van. Van Kerckhove bleef, ondanks contact met poortje 83, toch met de besttijd. Ribbens verbeterde in de derde reeks, Smets ook, Jelrik Suffeleers naderde ook met een 2’04″… maar dat alles was nog niet genoeg om Dominique Van Kerckhove te bedreigen. Zijn tijd uit reeks 1 bleef nog steeds de referentie!

Het kwam dus neer op de beslissende vierde reeks. Jelrik Suffeleers ging eerst. De Capuccino noteerde 2:01:704. Dat was de snelste tijd. Maar had hij geraakt? Het verdict kwam later: poort 38 werd geraakt en dus werd zijn tijd een 2’06”. Dirk Smets zette ondertussen een 2’01″811. En dat was een foutloze run! Hij schoof dus naar de voorlopige eerste positie. Jornt tikte met de Peugeot en was dus buiten strijd. Jurgen Ribbens dan. 1’58″740. Zeer snel maar dan wel met een resem aan geraakte poorten… “Ik moest iets proberen“, zei hij achteraf verontschuldigend. En dan de nummer 90, Dominique Van Kerckhove. Vastberaden, gemotiveerd. Hij kwam over de lijn met 1’59″360. De absolute besttijd en…foutloos gereden. Enkel Bronkart kon nog iets hopen maar dan moest hij extreem snel en foutloos rijden. En dat lukte net niet. Een schuiver over wat kiezels en 2’06″079 was het eindverdict.

Zege maar geen comeback voor Van Kerckhove

Dominique Van Kerckhove kwam, zag en overwon. In zijn gekende, vastberaden stijl. Maar de jongeman is niet van plan het kampioenschap te rijden. “Ik kwam naar Landen omdat ik wist dat er een hulde ging zijn aan Erik“, vertelde hij achteraf. “Maar slalom rij ik voorlopig niet meer.” Een mooi gebaar dus van Dominique, die zijn respect kwam betuigen. Hij liet wel vallen dat hij samen met Frederik De Clercq zich meer zal gaan toeleggen op trackdays op circuit. En er staan ook nog een paar slaloms op het programma, maar dan enkel als demorun.

Het slalomseizoen zet zich verder met de Slalom van Zonhoven, op zondag 6 mei.

 

(VAS)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

You may also like
Rally: Paul Lietaer in minimum twaalf wedstrijden
VAS Monteberg: inschrijvingen zijn geopend
Rally: Vincent Verschueren à la carte met Skoda Fabia Rally2
Voorstelling Anthony Vandenbussche: “We rijden puur voor het plezier.”