Home > Circuit > Tom Ingram (Toyota) voert BTCC aan na onvergetelijk openingsweekend

Tom Ingram (Toyota) voert BTCC aan na onvergetelijk openingsweekend

Wie twijfelde aan de amusementswaarde van het Brits toerwagenkampioenschap (BTCC), heeft afgelopen weekend lik op stuk gekregen. Na drie spectaculaire confrontaties op het korte circuit van Brands Hatch kwam Toyota-rijder en regerend Independent-kampioen Tom Ingram als leider uit de bus. Jack Goff (Honda) verzilverde zijn pole positie in de eerste race, ondanks een rondenlang duel met tweevoudig kampioen Colin Turkington (BMW). Vauxhall-rijder Senna Proctor was de verrassende winnaar van de tweede race, terwijl er tot slot geen maat stond op Tom Ingram in de laatste krachtmeting van de openingsmeeting.

Sleutelmoment

Negen rijders hadden voor aanvang van de tweede manche van het weekend de juiste keuze gemaakt: ze gingen op pad met slicks terwijl het asfalt geleidelijk aan het opdrogen was. Op enkele ronden van het einde van een onvergetelijke wedstrijd waren de leiders, Jack Goff (Honda) en Tom Ingram (Toyota), een vogel voor de kat. Senna Proctor (Vauxhall) won zijn eerste BTCC-race, maar niet na eerst contact te maken met Aiden Moffat, die nog vijfde kon worden met wat overbleef van zijn Mercedes A-Klasse. Door hun juiste strategische keuze ziet de tussenstand van het kampioenschap er dan ook bijzonder vertekend uit.

Ontgoocheling

Honda introduceerde de nieuwe Civic voor drievoudig kampioen Matt Neal en nieuwkomer Dan Cammish. Een vierde en zesde kwalificatietijd waren veelbelovend, maar bleken allesbehalve representatief voor wat zich tijdens de drie races zou afspelen. Zowel in de regen als op een droog circuit waren beide bolides van Team Dynamics helemaal nergens. De officiƫle Honda kunnen met een 16de en 22ste plek in de tussenstand alleen maar beter doen.

Om naar uit te kijken

De enige fabrieksrijders in de voorlopige top 10 van het kampioenschap zijn regerend kampioen Ash Sutton (Subaru), die de schade kon beperken en vijfde staat, en titelconcurrent Colin Turkington (BMW), zesde. Heel wat grote namen, zoals Andrew Jordan (BMW), Tom Chilton (Ford), Sam Tordoff (Ford), James Nash (Honda) en Jason Plato (Subaru) zullen vanaf Donington, op 28 en 29 april, uit de achtergrond moeten terugkomen.

Tussenstand: 1. T. Ingram (Toyota) 40; 2. Jack Goff (Honda) 37; 3. Adam Morgan (Mercedes) 30; 4. Rob Austin (Alfa Romeo) 26; 5. Ash Sutton (Subaru) 26; 6. Colin Turkington (BMW) 25; 7. Senna Proctor (Vauxhall) 23; 8. Ollie Jackson (Audi) 21; 9. Rory Butcher (MG) 20; 10. Mike Bushell (Volkswagen) 19.

You may also like
In een notendop: Formule E, Alpine Elf Europa Cup en BTCC
BTCC: Turkington (BMW) slaat terug in Donington
BTCC: Josh Cook (Honda) neemt kopstart in Brands Hatch
Dunlop Saloon Car Cup: waar legendarische toerwagens samen racen