Home > #Hoofdnieuws > Zestigste editie BTCC voorgesteld in Donington

Zestigste editie BTCC voorgesteld in Donington

Het aankomende seizoen is het exact zestig jaar geleden dat het immer populaire Brits kampioenschap voor toerwagens BTCC het levenslicht zag. De verjaardagseditie van het BTCC werd gisteren, zoals de traditie het wil, afgetrapt op het circuit van Donington en kan een deelnemerslijst voorleggen die bulkt van kwaliteit.

De grote afwezige op de ‘Media Day’ was uiteraard drievoudig kampioen Gordon Shedden – toch een aderlating – die verkast naar het nieuwe WTCR op een Audi van WRT. In zijn plaats komt gewezen Supercup-rijder Dan Cammish, die bij Honda op de ervaring zal terugvallen van zijn teamgenoot en drievoudig kampioen Matt Neal. Net als in de TCR-kampioenschappen maakt de nieuwe Civic komend seizoen zijn debuut, maar dan wel alleen bij het officiële team van de Japanse constructeur.

Kenmerkend voor het BTCC is het feit dat ook onafhankelijke rijders, zonder directe steun van een constructeur, hun neus aan het venster kunnen steken. De snelste chrono tijdens de officiële testdag kwam op naam van Rob Austin, aan het stuur van de nagelnieuwe Alfa Romeo Giulietta van HMS Racing. De bekendste privérijders zijn daarentegen vooral Tom Chilton, die zich dit seizoen concentreert op een campagne in Groot-Brittannië en tweede werd met zijn gefacelifte Ford Focus van Motorbase, maar ook zijn teamgenoot Sam Tordoff, Toyota-rijder Tom Ingram en, terug van weggeweest, James Nash (BTC Honda).

Stevig veld voor 60ste verjaardag

Op de deelnemerslijst, die 32 wagens telt, staan vier officieel vertegenwoordigde constructeurs. Honda speelt altijd vooraan mee, maar zal dan wel beter moeten doen dan de achterwielaangedreven bolides van BMW en regerend kampioen Subaru. De Levorg van Ash Sutton – titelhouder en superster in wording – en Jason Plato krijgen komend seizoen echter een nieuwe motor aan boord en hebben niet bepaald veel testkilometers achter de rug, waardoor de BMW van West Surrey Racing (met Turkington, Collard en Jordan) misschien wel de favorieten zijn voor deze jaargang. Vauxhall, de vierde constructeur, was in de ‘nillies’ steevast een hoofdrolspeler maar maakte pas vorig jaar zijn terugkeer, na een afwezigheid van zeven jaar. Het BTCC wordt op 7 en 8 april afgetrapt op de korte variant van Brands Hatch.

Deelnemerslijst 2018

#1 Ash Sutton – Subaru – BMR

#28 Josh Price – Subaru – BMR (junior)

#99 Jason Plato – Subaru – BMR

 

#2 Colin Turkington – BMW – West Surrey Racing

#5 Rob Collard – BMW – West Surrey Racing

#77 Andrew Jordan – BMW – West Surrey Racing

 

#18 Senna Proctor – Vauxhall – Power Maxed Racing (junior)

#66 Josh Cook – Vauxhall – Power Maxed Racing

 

#25 Matt Neal – Honda – Team Dynamics

#27 Dan Cammish – Honda – Team Dynamics (junior)

 

 

#3 Tom Chilton – Ford – Motorbase

#20 James Cole – Ford – Motorbase

#600 Sam Tordoff – Ford – Motorbase

 

#6 Rory Butcher – MG – AmD (junior)

#12 Tom Boardman – MG – AmD

 

#11 Rob Austin – Alfa Romeo – HMS Racing

 

#14 James Nash – Honda – BTC Norlin

#22 Chris Smiley – Honda – BTC Norlin (junior)

 

#15 Tom Oliphant – Mercedes – Ciceley Racing (junior)

#16 Aiden Moffat – Mercedes – Ciceley Racing

#33 Adam Morgan – Mercedes – Cicely Racing

 

#23 Sam Smelt – Audi – AmD

#48 Ollie Jackson – Audi – AmD

 

#19 Bobby Thompson – VW – Team HARD (junior)

#21 Mike Bushell – VW – Team HARD (junior)

#24 Jake Hill – VW – Team HARD (junior)

#44 Michael Caine – VW – Team HARD (junior)

 

#31 Jack Goff – Honda – Eurotech Racing

#39 Brett Smith – Honda – Eurotech Racing

#303 Matt Simpson – Honda – Eurotech Racing

 

#60 Stephen Jelley – BMW – Team Parker

 

#80 Tom Ingram – Toyota – Speedworks

 

You may also like
Daytona 24: welke lessen trekken de constructeurs na de eerste race van het nieuwe tijdperk?
In een notendop: GT
IGTC Bathurst: 28 wagens voor start van seizoen
In een notendop: Formule E, Alpine Elf Europa Cup en BTCC