Home > Rally > ERC > ERC U-27: strijdperk voor jonge honden

ERC U-27: strijdperk voor jonge honden

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.0.105″ background_layout=”light”]

Volgend weekend gaat het seizoen in het EK Rally van start. Naast de toppers als Lukyanuk, Magelhaes en Ahlin, om er maar drie te noemen, komt er ook een groot contingent aan Junioren aan de start. In het “echte” Junior kampioenschap, t.t.z.: rijders jonger dan 27 jaar, op een R2 wagen.En dat is bemoedigend want het ERC kampioenschap wordt stilaan toch een mooie kweekvijver aan rally-talent. In recente jaren kwamen o.a. Lefebvre en Lappi van het Europese front richting WK. En vorig seizoen deden jonkies als Rovanperra en Huttunen nog hoofden draaien in het WRC. Wie volgt?

Beginnen we met Miika Hokkanen, een nieuwe naam in de schier onuitputtelijke voorraad aan Fins talent. Het wordt zijn eerste seizoen met een Peugeot 208 R2, en zijn eerste bezoek aan heel wat rally’s. Hij gaat Europa in met corijder Jukka Pasenius en het team Oktan Sport. “Mijn eerste bezoek aan de Azoren. Het zal sowieso moeilijk worden voor ons. We hebben er niet gereden en dus koesteren we ook geen verwachtingen. Maar we willen in elk geval finishen en hopelijk een goed resultaat halen. Het Opel team zal wel sterk voor de dag komen, maar er zijn nog veel getalenteerde rijders en de tegenstand zal groot zijn.

Opel tegen Peugeot?

Het woord is gevallen: Opel. Zij stellen hun vertrouwen in de Let Martins Sesks (laat de woordspelingen maar komen…) Hij wordt genavigeerd door de Letse Zweed Renārs Francis binnen het ADAC Opel Rallye Junior Team. “Ik popel van ongeduld om met deze Opel ADAM R2 op pad te gaan! Ik ben wel wat zenuwachtig want ik heb tot dusver niet meer dan 100 km gereden in de nieuwe auto, maar ik denk dat ik me snel zal kunnen aanpassen. Op dit moment proberen we ons zo goed mogelijk voor te bereiden en hopen met goede punten terug te keren voor het ERC Junior U27 championship.” Zijn teamgenoot is de Zweed Tom Kristensson, genavigeerd door Henrik Appelskog. En die stralen vertrouwen uit. “Ik weet dat ik snel kan zijn op gravel. Ook op de smalle wegeltjes van de Azoren. Ik begin aan mijn droomrally en met mijn droomteam! Ik kijk er echt naar uit en ik heb er vertrouwen in dat we een goed resultaat zullen neerzetten.

Uitdagers en outsiders, allen op Peugeot 208 R2

Maar er zijn meerdere kapers op de kust. Zoals de Deen Simon Vallentin, met Jeannette Kvick op de Peugeot R2 van Renato Pita Motorsport Events. Zij mikken op een top-5 indien ze geen pech kennen. De Oostenrijker Simon Wagner start met Gerald Winter op de Peugeot 208 R2 van het gekende Saintéloc Junior Team, en hij is vastbesloten om een gooi te doen naar de titel. “Op de Azoren wordt het moeilijk. Ik heb nog niet zoveel gravel rally’s gereden. Maar als ik kijk naar het gehele seizoen, dan heb ik er vertrouwen in dat we kunnen meespelen voor de titel“, aldus Wagner. Zijn teamgenote bij Sainteloc is de Britse Catie Munnings, de tiener die in Ieper vorig jaar niet kon verkennen omdat zij nog even naar het moederland moest voor haar (humaniora) eindexamen biologie. Zij rijdt dit seizoen met de Duitse Anne Katharina Stein naast zich, uiteraard met een Peugeot. Munnings bereidde zich terdege voor, met een stage op ijs in Zweden en training in hetzelfde centrum waar Loeb ook over de vloer komt. De Tsjech Dominik Broz, met Petr Těšínský in het ACCR Czech Team van de Tsjechische automobielfederatie met, ook weer, een Peugeot 208 R2, is toe aan zijn derde jaar in het U27 kampioenschap. Zij tellen vooral op hun meegebrachte ervaring en op minder technische problemen dan vorig seizoen. Specifiek voor de Azoren zijn er nog een aantal outsiders, Spaanse en Portugese rijders die op eigen grond zich zeker willen tonen. Het wordt een vloot aan Peugeot 208 R2 met o.a. lokale helden Pedro Antunes en Diogo Gago, De Spanjaard Efren Llarena (Rally Team Spain) en de Italiaan Mattia Vita (G-Force Marketing Solutions).

(foto’s: fiaerc)

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text _builder_version=”3.0.105″ background_layout=”light”]

Mattia Vita, de Italiaan met circuitervaring keert zich naar de rally

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.0.105″ background_layout=”light”]

Wordt Simon Wangner de outsider voor de titel?

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.0.105″ background_layout=”light”]

Dominik Broz met steun van de Tsjechische federatie

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.0.105″ background_layout=”light”]

Het Opel Junior team blijft de titelfavoriet bij voorbaat

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.0.105″ background_layout=”light”]

Catie Munnings

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

You may also like
ERC: Kopecky wint boeiende Barum Rally
ERC: Gryazin snelst in kwalificatie Rome
ERC: Munster hoopt op goed resultaat in Rome
ERC Polen: Lukyanuk dominant