Home > #Hoofdnieuws > Spa Rally concentreert zich rond Francorchamps

Spa Rally concentreert zich rond Francorchamps

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.72″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Het is nog iets meer dan een maand wachten (9-10 maart) voor de vierde editie van de Herock Spa Rally op gang wordt getrokken, maar de wedstrijd kondigt zich nu al als heel spectaculair aan!

NIEUW VOOR 2018:
Het assistentiepark wordt opgericht op het circuit van Spa-Francorchamps, net als de organisatiecentra (technische controle, markering van de banden, refueling, technische en mediazones, enz.).
Het podium blijft evenwel op het Place du Monument in Spa, de deelnemers zullen er in de loop van het weekend 7 keer passeren.
Het Parc de Sept Heures in het centrum van het kuuroordSpa, ontvangt op vrijdag  (16u33 tot 18u15) alle wagens na de proloog en voor de nacht van vrijdag op zaterdag.

SHAKEDOWN:
donderdag 8 maart, in Vecqueterre te Spa, tussen 17 uur en 21 uur, biedt de fans de gelegenheid om de deelnemers in heel wat spectaculaire bochten in actie te zien, vooral op de beroemde ‘cuvette’ en aan de rechts-links voor de finish in Winamplanche.

ETAPPE 1:
op vrijdag 9 maart staan er vijf chronoritten op het programma:
Eau Rouge (10,94 km) vanaf 15u08 met start in de F1-pitlane van het mooiste circuit ter wereld.
Lus van twee chronoritten vanaf 18u20. Deze twee chronoritten zullen twee keer worden afgewerkt. De 79,03 km tegen de klok van de eerste wedstrijddag zullen voor het gesloten wagenpark in Spa (00u10) al voor een eerste schifting zorgen.

  • La Reid-Theux (10,65 km) na Bois Renard gaat het niet langer de nationale weg, maar wel rechts richting Becco. De afdaling richting Jevoumont en het gedeelte richting ‘Les Minières’ zal van iedereen bijval krijgen, net zoals de haarspeld aan de Quatre Chemins, waar de broeders van Franchimont trouwens een drankstandje zullen uitbaten.
  • Mont-Rivage (23,60 km), waar snelle stroken worden afgewisseld met technische gedeeltes. Tijdens de eerste kilometers richting Hockai (met drankstandje) gaat het snel, daarna gaat het richting het plateau van Cronchamps, met smalle, veeleisende, bochtige, kortom selectief stuk. Vandaar keren we terug naar de ‘traditionele’ KP van Ster, inclusief jump in het stuk bergop, en de weg rond het circuit, om zo aan de finish bij het binnenrijden van Rivage uit te komen.

ETAPPE 2:
Op zaterdag 10 maart hernemen de debatten om 08u25, met een lus van vijf chronoritten die twee keer zal worden afgewerkt. De eerste twee KP’s werden uitgetekend op de terreinen van het circuit de Spa-Francorchamps, maar blijven toch 100 % rally want ze gebruiken de servicewegen binnenin, asfalt dat niet echt geschikt is voor F1-bolides of prototypes….

  • Blanchimont (13,55 km) begint aan de voet van het pitgebouw op Spa-Francorchamps en gaat via de Jacques Swaters-tunnel naar de andere kant van de piste, om zo richting karting te rijden. Daar wacht, na een haarspeld links, een strook genaamd ‘Dakar’, waarna ze door de poort beneden opnieuw de paddock binnenrijden. Dit rondje wordt drie keer afgewerkt.
  •  Combes (15,42 km) af, met start aan de karting, waarna het circuit in tegenovergestelde richting wordt afgewerkt (aan de dubbele… rechtse komt er een chicane), tot aan Combes. Door de poort komen we zo op de servicewegen, en wordt er afgedaald richting Raidillon, voor de EBRT chalet. Op papier lijkt deze afdaling makkelijk en voluit te nemen, maar in de praktijk zou dat wel eens wat ingewikkelder kunnen blijken… Na de haarspeld aan de oude douane brengt een stukje circuit de deelnemers aan de poort van Kemmel, voor een nieuwe afdaling, die wordt afgerond met een stevige haarspeld links richting dubbele linkse, waarna het in de eerste ronde richting karting gaat, in de tweede richting de finish aan Combes.
  • Fays Showproef (8,90 km), een snelle chronorit die door de vele blinde toppen lastiger kan blijken dan verwacht. Dicht bij de start (waar een groot deel van het parcours te bewonderen valt) zal er een drankstandje staan, maar ook in de afsluitende afdaling richting Le Rocheux wordt heel wat spektakel verwacht.
  • La Clémentine (14,51 km) op het programma, met een ongewijzigde versie in vergelijking met 2016 en 2017, behalve aan Spaloumont, waar het nu onmiddellijk rechts gaat.
  • Le Maquisard (8,07 km) staat voor de eerste keer op het programma, begint iets boven Winamplanche, met de klim richting de provinciale tuinbouwschool. Eens aan de top zullen de deelnemers de klimkoers afwerken… maar naar benenden! Spektakel gegarandeerd, zowel in de lange bochten in het midden als tijdens de laatste paar hectometers, ook wel ‘Klein Zwitserland’ genoemd (toegang via een weg aan de Avenue du Marteau). Vandaar gaat het richting Winamplanche en naar Vecqueterre – en de ‘cuvette’ – om dan uiteindelijk aan de eveneens lastige finish uit te komen.

Na de 120,70 km tegen de klok van deze tweede etappe (ofwel een totaal van 199,73 km voor de vijftien proeven) zullen de winnaars van de Herock Spa Rally 2018 bij een laatste doortocht over het podium (18u04) passend worden gevierd.

 

(pers)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

You may also like
BRC Historic: Rainer Hermann op puntenjacht in South Belgian Rally
BRC Junior: forfait van Jonas De Wilde. Wie scoort er zaterdag?
BRC South Belgian: met opnieuw een zeer mooi deelnemersveld onder aanvoering van Maxime Potty
BRC South Belgian: evenwichtig startveld in VHRS 65 en 50