Home > #Hoofdnieuws > Nieuwe eenzitterklasse in Benelux…

Nieuwe eenzitterklasse in Benelux…

Heeft niet iedere autosporter Max Verstappen als voorbeeld? Ondanks deze ambitie bleek de stap vanuit met name de karting naar de formulewagens de laatste jaren toch (te) hoog. Daar komt nu met de Formule RP1 verandering in. “Een betaalbare eenheidsklasse in een allesomvattend pakket, inclusief opleiding en begeleiding en waarbij de coureur zich alleen maar hoeft te concentreren op datgene waar het echt om gaat; racen en zich verder ontwikkelen. Ik speel al 20 jaar met de gedachte en weet uit eigen ervaring met mijn zoons Sebastiaan en Jeroen hoe belangrijk zo’n instapklasse is voor de start en het vervolg van je carrière”, aldus een enthousiaste Michael Bleekemolen, geestelijk vader van de Formule RP1.

Formule RP1 is een initiatief van Race Planet, de Knac Nationale Autosport Federatie (KNAF) en de Royal Automobile Club Belgium (RACB) en vormt de eerste opstap voor iedere autosporter, zowel met als zonder ervaring, richting de single seaters. De nieuwe formulewagenklasse biedt een professionele uitstraling voor een behapbaar budget. “Max Verstappen is vaandeldrager van een nieuwe lichting coureurs. Maar naast Max zijn wij in Nederland en België gezegend met nog heel veel goede coureurs, kijk maar naar de prestaties in de karting. Door het ontbreken van een goede instapklasse in eigen land, moesten deze talenten voor de volgende stap in hun carrière hun heil zoeken in het buitenland, met als gevolg hoge kosten en onzichtbaar voor eigen fans en sponsors. Met de Formule RP1 krijgt deze nieuwe lichting een kans én een opstap in eigen land”, onderstreept vicevoorzitter van de KNAF, Hans Hugenholtz, het belang van de nieuwe klasse.

De Formule RP1 staat open voor rijders van 15 jaar en ouder. Alle auto’s zijn volstrekt identiek en worden ingezet en geprepareerd door de organisatie en per raceweekend door loting aan de rijders toegewezen. De kwaliteit van de coureur is daarmee de doorslaggevende succesfactor. Er wordt gewerkt volgens het arrive & drive principe. Binnen het totaalpakket dat voor een all-in prijs wordt aangeboden valt de volledige technische ondersteuning door monteurs en data engineers, begeleiding van de coureur, catering en promotie. De coureur hoeft alleen maar te zorgen voor een eigen helm en overal. De Nederlandse rijders profiteren bovendien van de faciliteiten van het KNAF Academy programma, het opleidingstraject van de KNAF, bestaande uit mentale, fysieke en mediatraining, simulator tests en workshops.

Formule RP1 maakt gebruik van een door Signatech Automobiles gebouwd chassis, een moderne en volwassen formulewagen die wordt aangedreven door een 140 pk sterke Renault 1.6-motor. De Formule RP1 is tot snelle rondetijden in staat en heeft in diverse kampioenschappen zijn betrouwbaarheid bewezen. “De Formule RP1 is de ideale auto om de eerste ervaringen in formulewagens op te doen. De auto straft niet iedere fout meteen af, maar om echt hard te gaan moet je feeling en lef hebben”, weet Sebastiaan Bleekemolen uit eigen ervaring.

De Formule RP1 gaat strijden om een officieel Nederlands/Benelux Kampioenschap en omvat twaalf races verdeeld over zes ronden waarbij gereden wordt op Circuit Zandvoort (drie keer), TT-Circuit Assen (twee keer) en Circuit Zolder. Met ruim 100 minuten zuivere track time per raceweekend en drie testdagen kan iedere coureur veel rijervaring opdoen. Van alle wedstrijden zullen opnamen worden gemaakt die op de nationale televisie en internet/YouTube te zien zullen zijn. Aan de titelstrijd zijn mooie prijzen verbonden. Zo gaat de Nederlandse kampioen van de Formule RP1 testen in de Formule 4-bolide van MP Motorsport en krijgt ondersteuning bij een overstap naar deze volgende trede op de formulewagenladder.

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor een door Race Planet op 16 januari 2018 op Circuit Zandvoort georganiseerde testdag. Daarbij wordt volledige uitleg gegeven over de Formule RP1 en kan er, na een aantal introductieronden, ook vrij met de auto worden gereden. De testdag staat open voor rijders met en zonder ervaring! De kosten voor de testdag bedragen € 500,– per rijder en worden verrekend met het inschrijfgeld als de rijder zich aanmeldt voor het Formule RP1 kampioenschap van 2018. Aanmelden voor de testdag kan door te mailen naar sebastiaan@bleekemolen.com.

(persbericht)