Home > #Hoofdnieuws > Gelukkige verjaardag Mister Ickx

Gelukkige verjaardag Mister Ickx

73 jaar geleden kreunde ons land onder het laatste offensief van de Duitsers in een om Bastogne, een offensief dat enkele dagen later definitief zou afgeslagen worden. In onze hoofdstad Brussel had de feestvreugde even plaats gemaakt voor de nieuwe oorlogsdreiging, maar de familie Ickx vierde op 1 januari wel de geboorte van hun zoon Jacques Bernard, later bekend geworden als Jacky. Overigens deden zowel zijn vader Jacques als zijn broer Pascal ook aan autosport, net als uiteraard zijn dochter Vanina.

Dit stuk zou ook op onze zusterpagina motorsportwereld.be kunnen verschijnen, want Ickx begon zijn carrière op… twee wielen, met onder meer een titel in de categorie 50 cm3 in het Belgische kampioenschap trial. Wat volgde waren successen in het Belgische heuvelklim kampioenschap en een eerste Europese titel in het Europese toerwagenkampioenschap (divisie 3) in 1965. Een jaar later behaalde hij – opvallend– zijn enige zege in de 24 Uur van Francorchamps.

Wat volgde was een steile opmars in de eenzitters, met een titel in de Europese F2 in 1967 en meteen ook zijn debuut in de F1. De meest opvallende anekdote over de nu 73-jarige Brusselaar is zonder meer zijn race dat jaar op de Nürburgring. Ickx had voor opschudding gezorgd toen hij tijdens de kwalificaties van de F1-race op de Nürburgring met een F2 vooraan mee te strijden en dat later tijdens de race kon herhalen.

Ickx zou vervolgens meer dan 10 seizoenen in de F1 uitkomen, voor onder meer Ferrari, McLaren en Williams. In 1969 en 1970 werd hij vicewereldkampioen F1. Geen enkele Belg zou hem dat nog nadoen, net als zijn 8 F1-zeges ongeëvenaard zijn.

Misschien hebben zijn zes zeges in Le Mans hem echter nog meer roem bezorgd. Enkel de Deen Tom Kristensen zou recent nog beter doen, maar ook hij noemde Jacky Ickx Mister Le Mans. Ickx won het WK Uithouding ook tweemaal, net als hij zegevierde in de Daker en Bathurst.

Gelukkige verjaardag Jacky!