Home > Industrie > Jaguar XE SV Project 8 snelste berline met recordtijd op Nordschleife

Jaguar XE SV Project 8 snelste berline met recordtijd op Nordschleife

De door Jaguar SVO ontwikkelde XE SV Project 8 is officieel ‘s werelds snelste vierdeursberline: het prototype van het toekomstige seriemodel haspelde de Nordschleife van de Nürburgring af in een onwaarschijnlijk snelle tijd van 7 minuten en 21,23 seconden. Dat is elf seconden sneller dan het vorige berlinerecord op het 20,7 kilometer lange circuit en plaatst de 600 pk sterke Project 8 voor enkele van ‘s werelds snelste tweedeurscoupés en supersportwagens.

Mark Stanton, Directeur van SVO, verklaarde: “Het ontwerp- en ontwikkelingsteam van SVO kreeg de opdracht om de meest circuitgerichte straatlegale Jaguar ooit te ontwikkelen, niet alleen de snelste maar ook de meest wendbare. Om dat mogelijk te maken neemt de Project 8 enkel het dak en de voordeuren ongewijzigd over van het standaard XE-koetswerk en is 75 procent van zijn mechanische hardware nieuw. Zijn fabelachtige record op de Nordschleife van de Nürburgring bevestigt het succes van de ingrijpende aanpassingen.”

John Edwards, Managing Director van Jaguar Land Rover Special Operations, voegde toe: “SVO werd in het leven geroepen om de grenzen van prestaties, luxe en terreincapaciteiten op te zoeken. De XE SV Project 8 tast de limieten van dat principe af door Jaguars meest compacte vierdeursberline om te vormen tot een prestatiegerichte bolide die ook supersportwagens het nakijken geeft. Het record op de Nordschleife van de Nürburgring onderstreept onze verbintenis om Project 8-klanten de meest extreme Jaguar ooit aan te bieden. Zij zullen deze sensationele berline heel binnenkort zelf kunnen ervaren.”

* De cijfers zijn schattingen van de constructeur en moeten nog worden bevestigd voor de definitieve productie

(pers)