Home > Industrie > Audi versnelt de ontwikkeling van synthetische brandstoffen

Audi versnelt de ontwikkeling van synthetische brandstoffen

Audi gaat samenwerken met Ineratec GmbH en Energiedienst Holding AG om een gloednieuwe pilootfabriek te bouwen waar vanaf volgend jaar synthetische diesel (e-diesel) zal worden geproduceerd. Dit nieuwe complex in Laufenburg, in het Zwitserse kanton Aargau, zal jaarlijks 400.000 liter diesel kunnen produceren op basis van hernieuwbare energie uit een waterkrachtcentrale.
Audi werkt al jaren aan het verkleinen van zijn ecologische voetafdruk door alternatieve brandstoffen te ontwikkelen zoals e-gas, e-benzine en synthetische diesel (e-diesel). De bouw van deze nieuwe pilootfabriek in Laufenburg is een mijlpaal in de productie van dergelijke brandstoffen. Op deze manier kan er op kleinere schaal geproduceerd worden wat de productiekosten voor dergelijke brandstoffen helpt drukken.

Met deze e-diesel, die Audi ontwikkelde, kunnen conventionele motoren nagenoeg CO2-neutraal draaien, omdat de brandstof wordt geproduceerd met overtollige energie (elektriciteit) van de waterkrachtcentrale. Deze groene brandstof wordt ter plaatse geproduceerd, via elektrolyse van water waarbij waterstof en zuurstof wordt gevormd. Vervolgens laat men via een innovatieve microtechnologie waterstof reageren met CO2. De CO2 haalt men uit de lucht of uit gassen die vrijkomen bij de opslag van organisch afval. Zoals bij alle synthetische brandstoffen van Audi is dit de enige bron van CO2-emissie. Vervolgens worden koolwaterstoffen gevormd die op hun beurt worden geraffineerd tot e-diesel en was. Die laatste kan ook in andere industriële sectoren worden gebruikt.

De planning voor de bouw en de opstart van deze nieuwe productiesite zal in de komende weken worden uitgewerkt. Het is de bedoeling om al in 2018 de eerste liters e-diesel te produceren op de site van Laufenburg.

(persbericht)

You may also like
Belcar 2023: met AC Motorsport
Dakar 2023: Chicherit wint, Sainz verliest leiding
Dakar: proloogwinst voor Ekström en Audi
Toerisme: Denis Dupont weer in Michelin Pilot Challenge