Home > Circuit > Kronos eindigt 2017 met Van Dalen familiehistorie

Kronos eindigt 2017 met Van Dalen familiehistorie

Ze wilden zo snel mogelijk de negatieve ervaring van de 24 Uur van Zolder vergeten bij Kronos Porsche Centre. Dus zagen we een volledig heropgebouwde Porsche 911 GT3 Cup aan de start van de finale van het Belcar Endurance Championship tijdens het American Festival in Zolder. Voor deze erg Amerikaanse meeting zagen we in de bolide uit Stuttgart een onuitgegeven team, met Damien Coens en Didier Van Dalen, maar ook met Thierry Van Dalen, die na jaren afwezigheid weer eens van de competitie proefde.

Deze finale van het seizoen was niet meer belangrijk in de optiek van het kampioenschap, uiteraard als gevolg van de dramatische 24 Uur van Zolder. De Porsche begon wel goed aan het weekend met een achtste tijd algemeen en een derde tijd in de GT-categorie Belcar 1 tijdens de kwalificaties. Thierry Van Dalen stapte voor het eerst sinds lang weer achter het stuur van een racewagen, maar zoals dat van een fiets gezegd wordt, het is iets wat je niet verleerd. Thierry zette dan ook correcte tijden neer in vergelijking met zijn teamgenoten. “Zoals steeds”, kunnen we zeggen, want Didier Van Dalen nam de start voor zijn rekening en reed naar voren in de categorie. Echter, na 55 minuten kende de blauw en witte 911 GT3 Cup onverwachte motorhaperingen. De Duitse GT zou verschillende malen aan de box halt houden alvorens definitief in de box te verdwijnen.
De mecaniciens konden de benzinepompen herstellen en dat gaf Thierry de mogelijkheid om 45 minuten lang te racen alvorens het probleem zich weer voordeed. Het team besliste dan om de auto definitief aan de kant te zetten. Later zou blijken dat onzuiverheden in de benzine de oorzaak van de problemen van het trio Van Dalen-Van Dalen-Coens waren.
Los van het resultaat in Zolder was dit weekend een schitterende ervaring voor Didier en Thierry Van Dalen, die samen prachtige momenten beleefden door samen het stuur van de bolide te delen. “Ik heb er echt van genoten om samen met mijn zoon Didier te rijden”, lachte Thierry Van Dalen. “Het was een unieke ervaring die ik niet snel zal vergeten. Sportief gezien heb ik weer moeten wennen, wat op een zwaar circuit als Zolder niet evident is. Ik ben echter wel gelukkig met mijn prestaties. Ik moest echt niet onderdoen voor veel andere Porsche-rijders in het kampioenschap. Eigenlijk was die opgave niet het belangrijkste van het weekend.”

“Zonder die vuile benzine stonden we op het podium”, aldus Didier Van Dalen. “Ik nam een goede start en we hadden een leuk gevecht vooraan, en dat had tot het einde geduurd als Damien zijn rijbeurt had kunnen afwerken. Maar ik onthoud vooral de mooie momenten met mijn vader Thierry. “Ik heb hem zoveel mogelijk geholpen en hij heeft mijn raad niet in de wind geslagen. Opvallend, we hadden dezelfde indrukken tijdens de debriefing na de kwalificaties.”
“Ik onthoud vooral de schitterende ambiance in het team dit seizoen”, besluit Damien Coens. “We waren een ‘hybride’ team, waarin iedereen met iedereen opschoot. Ik wil dan ook iedereen bedanken, Julien en Joël van de concessie Kronos Porsche Centre, maar ook Patrick Bovy en zijn structuur AP Mechanic, en ook Laurence en Matthieu voor de strategie. Op menselijk vlak was het een schitterend jaar.”

Kronos Porsche Centre wenst ook Frédéric Bouvy te feliciteren die knap 10de werd in de Rallye de Jalhay met Porsche 911 Gr.4. De Porsche concessie van Gembloux kondigt het sportieve programma voor 2018 in de loop van de komende maanden aan.

You may also like
Internationale testdag Circuit Zolder: door de lens van Benny Houbrigts
Belcar 2023: met AC Motorsport
Bert Longin krijgt Zolder Legend Trophy
Belcar NRF Zolder: Belcar op zaterdag door de lenzen van Roel Ramaekers & Joachim Cieters