Home > #Hoofdnieuws > Hemicuda: wie volgt Andy Lefevere op?

Hemicuda: wie volgt Andy Lefevere op?

Het zilveren jubileum werd vorig jaar gevierd maar ook in de aankomende 26ste editie van de Hemicuda Rally, een organisatie van Autostal Hemicuda en Autostal Atlantic, gaat men vlot door op het succesvolle elan. De deur van de inschrijvingslijsten staat nog op een kiertje, maar veel open plaatsen zijn er niet meer te verdelen. Zondag verschijnen er in principe 78 moderne wagens, samen met 43 historics en youngtimers aan de start in Koekelare, echter zonder Lefevere, op de wagen van de topfavoriet was de motor niet tijdig klaar.

Dat de VAS regionale rallykampioenen West-Vlamingen zouden worden, leek een quasi zekerheid aangezien de tabellen uitpuilen van de West-Vlaamse licentiehouders. Antwerpenaar Guy Dierckx, bijgestaan door (let wel: mevrouw) “Krisje” Mertens op de ‘divisie 1’ Toyota Corolla, had dat tij kunnen keren. Maar in de lichtere divisie 1-2 was Stefaan T’Joens dit seizoen onverslaanbaar. Die kwam zijn titel veiligstellen, uitgerekend op de thuisgrond van Dierckx in Kasterlee. Klassewinst in Divisie 1A lijkt een zekerheid maar een vice-kampioenschap behoort met 415 punten in de tussenstand ook nog tot de mogelijkheden. Dan moeten ze wel voorbij Jeffrey Decock (470 punten), de veelzijdige copiloot, die in Koekelare staat ingeschreven in Divisie 2 en naast Jess Noyelle zal zitten in de Honda Civic. Het wordt een klassieke Divisie 1-2 strijd “uit de boekjes”. Probeer dit zeker eens te volgen!

Marc Karnier kan de verrassing van Divisie 3 worden als Bécaert wegblijft

West-Vlamingen… Een volkje van goede rallyrijders maar soms iets te verknocht aan de eigen poldergrond. Alle gekheid op een stokje: er dient om kampioen te worden wel één wedstrijd buiten de eigen provincie te worden gereden. En een groot deel van de West-Vlaamse toppers hebben dit nog niet gerealiseerd! Wordt alles dan gezet op de volgende Rally van Zuid-Limburg? Steve Becaert vervolgde dit seizoen een aanpassingscampagne op zijn Citroen DS3 R5. Hij leek regelrecht op weg naar een derde opeenvolgende regionale titel. Maar sedert de zomer, en na zijn kwalijke crash in Ieper, volgden enkele forfaits. Met een 6de plaats in Oudenaarde, schiep hij opnieuw wat ademruimte maar in de tabellen van de Divisie 3, smelt de riante voorsprong van in de lente als sneeuw voor de zon. Nog 317 punten zitten er in het zakje voor het duo Bécaert-Beernaert. Maar een Marc Karnier, één van die West-Vlaamse noeste doe-het-zelvers op een snelle BMW E30, sluipt dichterbij. Zijn teller staat op 308 punten, maar hij kan in de Hemicuda gouden zaken doen, al staat hij tegenover stevige concurrentie. Steven Dolfen ademt met 305 punten in zijn nek. Hij staat met de Renault Clio R3 voor het eerste sinds 2011 weer aan de start van de Hemicuda Rally en in principe is de BMW geen partij voor de Clio R3. En binnen de eigen klasse 3H moet Karnier ook nog oppassen voor de snelle BMW’s van Lorenzo Vandenheede-Mario Debels en het exemplaar van Serge Dumortier. Zij kunnen hem kostbare punten afpakken.

Kan Bert Cornelis de wedstrijd dragen?

In de Divisie 5 (Youngtimers) zal de strijd om de zege bij de Historics worden uitgevochten, met toppers als Christophe Merlevede (BMW M3) en Dirk Vermeirsch (Ford Sierra Cosworth) aan de start. Dick Lambrecht (Opel Corsa A) kan zijn kansen gaan in het kampioenschap, maar moet Koen Beyne (Peugeot 205 GTi) dan afhouden. Paul Lietaer (Escort) is naast Stefaan Prinzie (Opel Ascona 400) torenhoog favoriet voor de Divisie 4 Oldtimers en tevens voor de algemene Historics zege. Maar Bram Fonteyne (Volvo) speelt het kampioenschap en kan in afwezigheid van de BMW van Danny Kerckhof belangrijke punten pakken.

Bert Cornelis op de Citroen DS3 R5, de Brit Johnnie Ellis en lokale held Philip Barbier op de Mitsubishi Evo’s, Steven Dolfen op de Clio R3 en Fredericq Delplace op de krachtige Porsche GT3. Zij worden getipt als kanshebbers op de algemene overwinning. Voor de ereplaatsen mogen we zeker Dennis Degroote op zijn Lancer, Stadenaar Kris Gellinck op zijn BMW en Renzo Herpoel op de Fiesta R5 niet vergeten.  Een hele tijd geleden, op de slalom van Kuurne, won een rijder een gratis inschrijving voor de Hemicuda rally. Hij liet voorlopig nog niets van zich horen. Maar wie weet komt deze “mystery driver” toch nog zijn startnummer ophalen… het nummer 46?

Zondag 8 oktober start de eerste deelnemer om 8u40 vanop het podium in het rallycentrum. Dat is zoals steeds gelegen op de terreinen van Bouwmaterialen Willaert, in Koekelare. Omstreeks 17u10 wordt er opnieuw over de finish gereden en nadat de winnaars gekend zijn volgt om 19u de prijsuitreiking op het finish podium.

(vas/foto Ellis: WB)

You may also like
BRC Historic: Rainer Hermann op puntenjacht in South Belgian Rally
BRC Junior: forfait van Jonas De Wilde. Wie scoort er zaterdag?
BRC South Belgian: met opnieuw een zeer mooi deelnemersveld onder aanvoering van Maxime Potty
BRC South Belgian: evenwichtig startveld in VHRS 65 en 50