Home > #Hoofdnieuws > Punch Powertrain Solar Team klaar voor WK

Punch Powertrain Solar Team klaar voor WK

De 21 ingenieursstudenten van het Punch Powertrain Solar Team leven al 15 maanden toe naar het wereldkampioenschap voor zonnewagens dat op 8 oktober start in Australië. Zeven dagen voor dit WK hebben ze hun zonnepaneel met de beste zonnecellen ter wereld op hun wagen gemonteerd. Zo hopen ze een voorsprong te nemen op de internationale concurrentie.

Beste zonnecellen ter wereld

Het Punch Powertrain Solar Team heeft zonnecellen die gebruikt worden in de ruimte kunnen bemachtigen. Ze presteren, met 34% efficiëntie, meer dan dubbel zo goed als de meeste zonnecellen op Belgische daken. Hiermee hoopt het Belgische Solar Team een voorsprong te nemen op de concurrerende teams. “Slechts twee andere teams maken gebruik van dit type zonnecellen, het Nederlandse Solar Team van de TU Delft en het Amerikaanse Solar Team van de universiteit van Michigan.” zegt communicatieverantwoordelijke Thierry Garritsen uit Hoogstraten. Door deze te gebruiken, kon het Punch Powertrain Solar Team hun zonnewagen kleiner maken, zonder in te boeten op hun topsnelheid van 120 km/u.

Zonnepaneel grootste uitdaging

Het ontwikkelen van een zonnepaneel met de beste zonnecellen ter wereld bleek een immense uitdaging te zijn. De fragiele zonnecellen, geproduceerd in Duitsland, zijn eerst getransporteerd naar Amerika waar ze een beschermlaag kregen die de efficiëntie van het zonnepaneel verhoogt. Daarna zijn ze verstuurd naar het Punch Powertrain Solar Team in Australië waar de zonnecellen twee weken voor de start van de competitie aankwamen. “Elke stap was een enorme uitdaging omdat de zonnecellen heel fragiel zijn”, zegt teammanager Joachim Verheyen uit Herentals. “Tijdens het productieproces bleek dat er een aantal cellen beschadigd waren. Dat was wel even schrikken, maar we hebben alles op alles gezet om het op te lossen en het zonnepaneel klaar te krijgen voor de race. Nu is het hopen dat alles tijdens de race goed verloopt.”

Meer dan 1000 testkilometers in Australië

Ondertussen is een deel van het team bezig met de zonnewagen op de openbare weg in Australië te testen. “De testen verlopen momenteel heel goed. Onze zonnewagen, Punch 2, heeft in Australië al meer dan 1000 km afgelegd. Tijdens de volledige testperiode hebben we de afstand van de wedstrijd al één keer gereden.”, zegt Martijn Schaeken uit Hasselt. Met nog 5 dagen tot de start is de ambitie van het Punch Powertrain Solar Team nog altijd niet getemperd. Het belooft een spannende 3021 km lange wedstrijd te worden van 8 tot 12 oktober in de Australische Outback.