Home > #Hoofdnieuws > Sven Smeets over het succes van PSRX/Volkswagen

Sven Smeets over het succes van PSRX/Volkswagen

PSRX/Volkswagen behaalde in Letland de dubbel in het Wereldkampioenschap Rallycross met de titel bij de teams en rijders. Er mogen dan, met uitzondering van enkele sporadische deelnames, amper Belgen vertegenwoordigd zijn in het huidige World RX, aan het hoofd van Volkswagen Motorsport vinden we met Sven Smeets wèl een landgenoot terug, en iemand die steeds een realistische en klare kijk klaar heeft. Zo ontvingen we in navolging van ons opinie-stuk over het succes bij VW/PSRX volgende reactie.

Inderdaad, Johan is de enige die aan alle finales meegedaan heeft en nog niet in een ongeval verwikkeld was, af en toe een tikkeltje geluk had. Bijvoorbeeld  in Frankrijk in de finale was er de lekke band in ronde 6 op 200m van de streep. Vandaar zijn hoge aantal punten . Hij heeft natuurlijk een goede wagen, maar hijzelf is de doorslaggevende factor dit jaar.  Vorig jaar op de FIA prijsuitreiking, toen onze deal met PSRX nog niet volledig rond was,  heb ik hem gezegd dat hij de grote favoriet zou zijn als wij het klaarspeelden om een auto te bouwen die meekon met de rest gezien zijn prestaties van de vorige jaren…. en zie waar hij vandaag staat!

Iets wat Petter zelf ook vastgesteld had. Petter wou absoluut Johan in zijn team en heeft hem ook voortdurend geholpen en raad gegeven.
Wij zijn werkelijk blij voor hem bij VWMS. Ook voor de sport omdat hij een echte rallycross-kampioen is die niet eerst naam gemaakt heeft in een andere discipline.

En wat de titel bij de teams betreft is PSRX , zoals jullie vermelden, het enige team met twee piloten op hoog niveau die beiden heel het jaar gescoord hebben. Petter verdient dit want de tijd die hij in dit project gestoken heeft om het sponsorbudget bij mekaar te vinden is fenomenaal. Dat zie ik er niet veel doen.  Hij heeft het voor elkaar gekregen een winning team rond hemzelf en Johan te bouwen. De uren, motivatie en passie die al deze mensen, het team bestaat uit 60% PSRX en 40% VWMS,  in dit nog zeer jonge project gestoken hebben verdient zeker een staande ovatie. Op 2 Januari 2017 was er zo goed als helemaal niets en 3 maanden later stonden er 2 auto’s in Barcelona aan de start met een team dat alles wou geven om er een fantastisch jaar van te maken.

Mooie woorden van de directeur bij VW Motorsport dus die de reacties van Johan Kristoffersson tijdens de afsluitende persconferentie in Riga enkel maar bevestigen. “Het gaat niet enkel om het geld“, gaf Kristoffersson daar aan, “Er is veel meer. De twee families, Solberg en Kristoffersson, vonden elkaar onmiddellijk en Petter en ik werken enorm goed samen. Waar de ene sneller is dan de andere werd die data onmiddellijk geanalyseerd. Toen Petter met zijn Citroën tweemaal wereldkampioen werd vroeg ik me af hoe hij met zo’n dwarse rijstijl zo snel kon zijn. Maar hebben jullie al gemerkt dat hij dit jaar minder dwars gaat? Dat heeft hij van mij opgepikt, want met een meer zuivere rijstijl was ik sneller. En uiteraard heb ik van hem enorm veel opgepikt.

(foto J Dingenen)

You may also like
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!
WRX 2023: terug naar Mettet
WRX en Euro RX: kampioenen winnen op de Nürburgring
WK en Euro RX: Johan Kristoffersson en Jan Cerny leiden in Duitsland