Home > #Hoofdnieuws > FIA neemt belangrijke beslissing op World Council

FIA neemt belangrijke beslissing op World Council

Eerder deze week zat de Internationale autosportfederatie samen in Parijs voor een World Council. De FIA nam er een aantal opvallende beslissingen. Wat betreft de F1 was het voornaamste nieuws de goedkeuring van de Halo voor 2018. Ook het chassis van de F1-bolides wordt nog veiliger.

F3 new look

Het voornaamste nieuws was misschien wel dat over de F3, waar de huidige formule verdwijnt in 2019. Er komt in het verlengde van F4, F2 en F1 een nieuwe soort F3, die mogelijk ook de huidige GP3 doet verdwijnen. Deze bolides krijgen één en dezelfde motor (350 pk) en één chassis, in tegenstelling tot de F3 van vandaag. Vraag is of de aantrekkingskracht van de F3, waar juist heel wat mogelijkheden lagen op vlak van afstellingen, daarmee niet deels verdwijnt. Het FIA Formula 3 International Championship start dus in 2019 met negen a tien meetings, telkens met twee races. De startgrid zou 24 wagens tellen, met 8 teams die ieder drie wagens inzetten. De FIA voorziet tevens een soort nieuwe F3, als stap tussen de huidige F4 en de nieuwe F3 (zie hierboven). Deze auto’s zouden dezelfde filosofie kennen als de huidige F4, met meerdere chassis en motoren. Deze eenzitters zouden goed 240 pk hebben. De4 zelf verandert weinig tot niet, enkel de veiligheid moet nog beter.

FIA WEC

De FIA keurde ook de kalender 2017-2018 van het nieuwe WK Uithouding goed, met start en einde in Le Mans, twee races in Spa en daarnaast 6-uursraces in Silverstone, Fuji, Shangai en een 1500 Miles in Sebring. Ook de een gemaakte LMP1-klasse werd goedgekeurd.

WRC

In WRC verdwijnt Polen van de kalender en maakt Turkije weer zijn opwachting, echter niet op de oude datum van Polen, einde juni, maar wel tussen Duitsland (augustus) en Wales (begin oktober).