Home > #Hoofdnieuws > Kristoffersson wereldkampioen rallycross

Kristoffersson wereldkampioen rallycross

Na winst in de finale van de WK-proef in Riga, meteen ook de vijfde zege van het seizoen, is de Zweed Johan Kristoffersson (Volkswagen) wereldkampioen World RX 2017. Mattias Ekström (Audi S1) en Sébastien Loeb (208 WRX) werden tweede en derde.

Kristoffersson begon zijn rallycross-carrière in 2013 en begon met racen in 2008, in het Zweedse Junior Touringcar Kampioenschap (JTCC). Op circuit won hij de International Superstars Series, het Zweedse Touringcar Kampioenschap en de Scandinavische Porsche Carrera Cup. Vanaf 2013 trad hij dan in de voetsporen van vader Tommy Kristoffersson, die in het begin van zijn autosportcarrière zelf actief was in rallycross, maar dan met Audi.
Dit jaar rijdt Kristoffersson aan de zijde van Petter Solberg voor PSRX in een Volkswagen Polo en daar rijgt hij de records aan elkaar, door nu onder meer voor de vijfde opeenvolgende keer te winnen. Kristofferssons winst bezorgt PSRX meteen ook de titel bij de teams.

Johan Kristoffersson kreeg de winst in Letland nochtans niet in de schoot geworpen. Hij lukte tweemaal heatwinst en eindigde in de overige twee reeksen zesde en vijfde. Toch topte hij de tabellen na de heats, voor Loeb en Ekström. In zijn halve finale domineerde de Polo-rijder dan weer terwijl er even opschudding was in de andere halve finale. Teamgenoot Solberg viel uit in de start en werd een tijdlang verzorgd op het circuit zelf. Na onderzoek in het hospitaal was het verdict voor Solberg een sleutelbeenbreuk. Na de herstart won de Fransman Sébastien Loeb die halve finale. In de finale miste Loeb compleet zijn start, maar die vocht zich op fantastische wijze een weg terug om alsnog op het podium te eindigen terwijl Ekström tweede werd op respectabele afstand van Kristoffersson. Met nog twee wedstrijden (Buxtehude en Kaapstad) voor de boeg zijn alle WK-titels in rallycross dus uitgedeeld. EKS RX zette ook een opmerkelijk resultaat neer waarbij alle vier de Audi’s van het team in de halve finales te zien waren. De Zwitser Nico Müller, pas toe aan zijn tweede rallycrosswedstrijd, kon zich voor de finale plaatsen.

Euro RX Supercars: Anton Marklund kampioen
In de schaduw van het WK won de Zweed Anton Marklund met een VW Polo de vijfde en laatste wedstrijd van het FIA Europese kampioenschap voor Supercars en daarmee werd hij meteen de nieuwe Europese kampioen. Zijn landgenoot Robin Larsson (Audi S1) werd tweede voor de Hongaar Tamas Pal Kiss (Peugeot 208). Onze landgenoot Michael De Keersmaecker werd als 27ste geklasseerd.

Euro RX Super1600: winst voor Szabo
In Super1600 won de Hongaar Krisztian Szabo (Skoda Fabia) voor de Litouwer Rokas Baciuska, eveneens met een Fabia. De Fin Jussi-Petteri Leppihalme vervolledigde het podium. Drama was er voor thuisrijder Artis Baumanis die in zijn halve finale wel als derde eindigde, maar door technische problemen niet meer kon aantreden in de finale. Baumanis ziet zijn achterstand op Szabo met nog één wedstrijd te gaan vergroot tot 12 eenheden.

De volgende WK-wedstrijd vindt plaats eind september/begin oktober in het Duitse plaatsje Buxtehude nabij Hamburg. Daar zijn er ook de laatste wedstrijden voor Touringcars en Super1600 (beide Euro RX)

(foto’s Johan Dingenen)