Home > #Hoofdnieuws > Wegwijs in Roeselare

Wegwijs in Roeselare

Met de bouw van het nieuwe zwembad was de servicezone aan de “Hallen” voor de Omloop van Vlaanderen, de oudste rally op de Belgische kalender, een onmogelijke zaak geworden. Er werd vorig jaar uitgeweken naar de stationsbuurt, maar daar bleek de service te krap en de afstand tussen de servicezone en het podium te ver om de rally enige gezelligheid te geven.

“Na overleg werd er besloten om te verhuizen naar deze industriezone”, legt  Christof Seynaeve, ondervoorzitter van de organiserende Koninklijke automobielclub Midden-Vlaanderen uit. “We gebruiken de ‘zoning’, voorheen een klassmentsproef en we richten hier alle faciliteiten in. Het rallycentrum is bij JB Motors, in de gebouwen waar ook Floral huist. Het aanpalende kayak-cafe, dat vroeger de deuren moest sluiten, wordt nu een rally cafe, met tentoongestelde wagens. Bovendien grenst de nieuwe zoning proef aan de service. De nabijgelegen Maislaan wordt de publieksparking.”

De proeven dan. Bjorn Vandecasteele, de adjunct veiligheidschef, loodst ons door de proeven van deze Omloop van Vlaanderen.
“Ten overstaan van andere jaren zijn er maar twee proeven gewijzigd. Vrijdagavond bijten de electrische wagens van de E-Rally de spits af in de Omloop van Vlaanderen. Opnieuw is de proef van De Ruiter de openingsproef. Traditioneel een snelle, gladde proef met klein stuk onverhard. Daarna volgt de ongewijzigde proef Beveren, met een stukje industriezoning en vervolgens de snelle stukken met de waaiers. Beide proeven worden tweemaal verreden op vrijdag.”

Op zaterdag wordt het drukker want er zijn een aantal proeven waar telkens twee passages zijn van de E-Rally, het BRC en het Criterium.
Zaterdag begint als vanouds met de passage op Passendale. Vanaf de splitsing op post 14 wordt er een rondkoers gereden en zien de toeschouwers de wagens tweemaal passeren in elke ronde. Het leeuwendeel van de proeven zijn trouwens ongewijzigd. Houthulst, een snelle vlotte proef, is typisch West-Vlaams en bevat stukken die ook in de rally van Ieper worden verreden. Zilverberg presenteert typisch Roeselaarse wegen, glad met veel bochten waar ook veel grind ligt. Rumbeke is een klassieker in de Omloop, een vlotte proef die richting Beitem overgaat in een reeks technische situaties.

“De proef op de Zoning werd met de komst van het nieuwe rallycentrum dus noodgedwongen gewijzigd. Er wordt gestart op de Izegemseaardeweg, met een spectaculaire haarspeld gaat het vervolgens met vlotte waaiers naar de publiekszone, met een passage langs de servicezone, een zeer snelle situatie, zeer verraderlijk. Het wordt een rondkoers met twee rondjes.”

Alles staat dus in gereedheid voor de 58ste editie van de Omloop.
Het is misschien de oudste rally maar aan populariteit hebben we niet ingeboet. Elk jaar slagen we erin een sterk deelnemersveld te presenteren, dankzij de uitdagende proeven en de niet aflatende inzet van de medewerkers“, besloot voorzitter Joost Demeester.

Timing E-Rally : vrijdag zaterdag 
Timing BRC      : vrijdag zaterdag
Timing Criterium (enkel zaterdag)

 

Afbeelding: een trots poserend bestuur KAMV
(foto: Gino Vercruysse)

 

You may also like
BRC Historic: Rainer Hermann op puntenjacht in South Belgian Rally
BRC Junior: forfait van Jonas De Wilde. Wie scoort er zaterdag?
BRC South Belgian: met opnieuw een zeer mooi deelnemersveld onder aanvoering van Maxime Potty
BRC South Belgian: evenwichtig startveld in VHRS 65 en 50