Home > Circuit > Formule 3 in de duinen

Formule 3 in de duinen

Het Europese F3 kampioenschap was te gast op een circuit waar de categorie, de Formule 3 dus, vroeger zijn gloriedagen beleefde. Maar de Masters of F3, een initiatief gestart in 1991, een soort “bekerwedstrijd” buiten kampioenschap, zijn ondertussen verdwenen. Het afkalven van de nationale F3 kampioenschappen (Duits, Frans, Engels, Italiaans), de concurrentie met het Europese kampioenschap en het feit dat veel rijders eieren voor hun geld kozen en richting huiseigen GP3-GP2-F1 filiére gingen… Het zijn allemaal mogelijke redenen waarom dit seizoen voor het eerst sinds lange tijd er geen Masters waren op Zandvoort.

Maar de Formule 3 kwam dus wel, in de vorm van de EK wedstrijd, en in het randprogramma van het DTM topweekend. En de opzet is daar niet anders: jonge, aanstormende rijders bewijzen er hun kunnen en ieder seizoen komt er iemand bovendrijven. Lando Norris, McLaren Junior rijder, lijkt dit jaar die witte raaf te zijn. Hij reed zich enkele weken geleden in de kijker bij de F1 testritten bij McLaren en domineerde, als rookie trouwens (!) de facto het Zandvoortse weekend met twee poles en twee zeges.

Lando Norris (uitkomende voor Carlin) was ongenaakbaar in de eerste F3 race van het weekend. Hij won voor teamgenoot Ferdinand Habsburg terwijl Joel Eriksson (Motopark) als derde over de lijn kwam voor puntenleider Maximilian Günther (Prema Powerteam). Norris’ landgenoot Callum Ilott (Prema Powerteam) verzekerde de zege in race2 vanop pole maar Norris zelf kon met een derde plaats behoorlijk wat punten scoren. Jake Hughes (Hitech Grand Prix), nog maar eens een Brit, werd tweede maar die kan voor het kampioenschap beschouwd worden als “ongevaarlijk”. In de derde race van het weekend zette Norris orde op zaken met zijn 7de overwinning van het seizoen (!), voor opnieuw Ferdinand Habsburg (Carlin) en de Duitser Maximilian Günther (Prema Powerteam).

In de tussenstand van het kampioenschap ziet Norris zich aan de leiding gaan met 313 punten, voor
Günther (302), Eriksson (258) en Ilott (221). De volgende stop voor het Europese F3 circus is de Nurburgring, in het weekend van 9 en 10 september.

You may also like
Formule E Diriyah: Rookie Jake Hughes verzilverdt eerst pole in FE
F1: Sainz tekent bij Ferrari
De Ron Dennis foundation gaat NHS helpen in het VK
Industrie: bij McLaren wordt het werk stilgelegd