Home > Historic > Circuit > Historic Grand Prix Zandvoort met unieke Porsche show

Historic Grand Prix Zandvoort met unieke Porsche show

Porsche is als partner van de Historic Grand Prix Zandvoort weer prominent aanwezig én actief op 1, 2 en 3 september. De hoogtepunten worden de demo’s met een viertal legendarische sportprototypes, bestuurd door Le Mans-winnaars Gijs van Lennep, Jan Lammers en Jürgen Barth. Ook de vermaarde Porsche designchef Harm Lagaaij laat de honderden pk’s weer brullen. Vergeet niet om het Porsche Classic Dorp en de Porsche Parking te bezoeken! Bezoekers van de Historic Grand Prix Zandvoort herinneren zich ongetwijfeld de tot de verbeelding sprekende Porsche-demo’s van vorig jaar, met onder meer een Porsche 917, 917/30 en Porsche 956. Dit jaar komt Porsche wederom met een even bijzondere als indrukwekkende line-up van sportprototypes naar Circuit Zandvoort!

Porsche 936/77

In 1977 won Porsche de 24 Uur van Le Mans met de Porsche 936/77. Tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort komt de zusterauto van de winnende bolide in actie, 40 jaar nadat Jürgen Barth samen met Jacky Ickx en Hurley Haywood de Franse klassieker won. Gijs van Lennep heeft ook goede herinneringen aan de Porsche 936. Hij won ‘Le Mans’ in 1976 met dit model, samen met Jacky Ickx.

Porsche 917K

Een andere Porsche race-klassieker is de Porsche 917K, het model waarmee Gijs van Lennep in 1971 voor de eerste keer de ’24 uur’ won. Porsche toont tijdens deze editie van de Historic Grand Prix Zandvoort de 917K die in 1971 de 1000 km van Spa won. Na diverse successen werd de Porsche vanaf 1972 ingezet als ‘racetaxi’ en bezorgde daarmee de passagiers een supersnelle, onvergetelijke racesensatie.

Porsche 908/3 Spyder en RS Spyder

Porsche Motorsport neemt tevens een Porsche 908/3 Spyder uit 1970 mee naar Circuit Zandvoort. Dit lichtgewicht model, aangedreven door een drieliter achtcilinder boxermotor, heeft onder meer successen geboekt tijdens de 1.000 km van de Nürburgring en de beroemde Targa Florio.
De meest recente racer van het viertal is een Porsche RS Spyder uit 2006. Met dit model grossierde Porsche in titels. De RS Spyder was onder meer drie jaar achtereen oppermachtig in de LMP2-klasse van de American Le Mans Series. In 2008 wonnen Jos Verstappen, Jeroen Bleekemolen en Peter van Merksteijn met hun Porsche RS Spyder de LMP2-klasse tijdens de 24 Uur van Le Mans.

Porsche Classic Dorp en Porsche Parking

De raceauto’s zijn voor iedereen met een paddockkaart het hele evenement te bewonderen in het vrij toegankelijke Porsche Classic Dorp, op het paddockterrein. Naast de auto’s uit de fabriekscollectie zijn ook de Nederlandse Porsche Centra van de partij. In het dorp vinden bovendien signeersessies plaats met de Porsche coryfeeën die de museumauto’s besturen.
Ook de Porsche Parking is inmiddels uitgegroeid tot een attractie op zich. De tientallen Porsches, van klassiek tot (bijna) nieuw, vindt u op het parkeerterrein naast de hoofdtribune. Porsche is drie dagen prominent actief, zowel op als naast het circuit!

(foto: historicgrandprix.nl)

You may also like
F1: Zandvoort moet nog een jaar wachten
In een notendop: Jumbo Racedagen Zandvoort
Franse rijder komt om in Zandvoort Historic Grand Prix
Zandvoort maakt zich op voor topweekend