Home > #Hoofdnieuws > Bouffier top na incidentrijk dagje in Rally Rzeszów

Bouffier top na incidentrijk dagje in Rally Rzeszów

Mads Østberg leidde voor het grootste deel van de dag de ERC Rzeszów rally in Polen. Die kende nogal een dramatische start. Alexey Lukyanuk, terug van weggeweest na een zware crash in mei, ging het snelst van start en klokte met de Fiesta R5 de besttijd in de openingsproef van Grudna. Maar de Rus rolde de Fiesta in de tweede proef en moest opgeven met substantieel wat schade aan de wagen. Hij was niet de enige die in de fout ging want het Poolse duo Jarek en Marcin Szejaa, de Hongaar László Német en ERC Junior Under 28 Pepe López gingen er allemaal af in de openingsproef.
De rally wordt verreden in een loodzware hitte en het crash-ballet was nog niet ten einde. Josh Moffett en Murat Bostanci maakten uitstapjes in de kant op de tweede proef, waarin ook Albert von Thurn und Taxis zijn co, onze landgenoot Bjorn Degandt, vergastte op een pirouette. Remproblemen stonden op het klaaglijstje, zowel bij Østberg, als Bouffier.

Het zou nog een zware middag worden, zoveel was duidelijk. Chris Ingram betaalde in de Under 28 al de prijs met een technisch defect op KP4. Hij viel stil naast de baan en het is onduidelijk of hij verder kan deelnemen. De Spaanse Emma Falcon, overigens een mooie verschijning, rolde dan weer haar wagen op dezelfde proef en eerder kwam leider Mads Ostberg met een boel achterstand uit diezelfde tweede passage van Pstrągowa (probeert u het vooral niet uit te spreken!). “Dat krijg je dan als je 20 km zonder servostuur op asfalt moet rijden”, merkte de Ostberg op. Het was allemaal in de kaart van Bryan Bouffier, die de Fiesta R5 onmiddellijk naar de leiding stuurde, met 21 seconden voorsprong op… ja hoor: Kajetan Kajetanowicz! De Pool, aan het stuur van zijn Fiesta R5 in de kleuren van trouwe sponsor Lotos, verzamelde de ereplaatsen en zit nu gebeiteld, tenminste wat zijn kansen op een nieuwe titel betreft. Puntenleider Bruno Magelhaes volgt op een verre 15de plaats en als de Pool zijn stek kan houden dan kan hij na deze rally de Portugees bijbenen, of zelfs voorbijgaan.

Griebel (Fabia R5) leidt de ERC Junior Under 28 division en de Fin (nog maar ééntje) Jari Huttunen heerst met de Opel Adam in de ERC Junior Under 27, waar onze landgenoot Sebastien Bedoret (Peugeot 208 R2) ondertussen op een derde plaats volgt, wel 1’39” van de leider.

De vele incidenten van deze eerste volledige rallydag, maakten dat het programma wat is uitgelopen en de start van de laatste KP, de superstage van Rzeszów, zal pas na 19u worden gegeven. Het is echter onwaarschijnlijk dat het korte parcours van 4 km nog iets zal veranderen aan de huidige tussenstand.

(foto: fiaerc)

You may also like
BRC Historic: Rainer Hermann op puntenjacht in South Belgian Rally
BRC Junior: forfait van Jonas De Wilde. Wie scoort er zaterdag?
BRC South Belgian: met opnieuw een zeer mooi deelnemersveld onder aanvoering van Maxime Potty
BRC South Belgian: evenwichtig startveld in VHRS 65 en 50