Home > Historic > Circuit > Historic Grand Prix Zandvoort blikt terug op Formule 3

Historic Grand Prix Zandvoort blikt terug op Formule 3

De Historic Grand Prix Zandvoort (1 -3 september) is dit jaar uitgebreid met races van Classic Formula 3, de klasse voor Formule 3-auto’s uit de periode 1971-1984. De klasse brengt herinneringen boven van de prachtige Formule 3-races op het circuit van Zandvoort in die tijd, met onder meer Jan Lammers in de hoofdrol!

Circuit Zandvoort maakte in de periode 1976 – 1983 deel uit van het Europese Formule 3 kampioenschap. Coureurs als Alain Prost, Stirling Moss, Jan Lammers en later ook Jos en Max Verstappen en Lewis Hamilton legden op Zandvoort de basis voor hun Formule 1-carrière. Op 1, 2 en 3 september 2017 wordt er tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort volop aandacht besteed aan de rijke Formule 3-historie van ons nationale circuit!

Veel Formule 1-coureurs legden onder meer op het duinencircuit de basis voor hun carrière.
Het grootste ‘racefeest’ in die periode vond plaats in 1978. Tijdens de Internationale Paasraces kwam het FIA Europees Formule 3 kampioenschap in actie. Jan Lammers won het evenement op zijn thuiscircuit, met Michael Bleekemolen op de tweede plaats. Het uitzinnige publiek zag daarnaast Arie Luyendijk (zesde) en Huub Rothengatter (negende) in de top tien eindigen. Lammers won dat jaar de Europese Formule 3-titel en groeide door naar de Formule 1. In 1979 nam hij voor de eerste keer deel aan de Grand Prix van Nederland.

Alain Prost

In 1979 won Alain Prost de EK Formule 3-ronde op het circuit van Zandvoort. De Fransman werd vervolgens vier keer wereldkampioen in de Formule 1 en won maar liefst 51 Grand Prix’, waaronder twee keer (1981 en 1984) de Grand Prix van Nederland.
Riccardo Patrese greep in 1976 de Formule 3-zege op het circuit van Zandvoort. De Italiaan reed tijdens zijn daaropvolgende Formule 1-carrière maar liefst 256 Grand Prix’, waarvan hij er zes op zijn naam schreef.
In 1983 eindigde Emanuele Pirro op het derde treetje van het Zandvoortse Formule 3 erepodium. De Italiaan boekte vervolgens maar liefst vijf Le Mans- zeges in de periode 2000-2007.

Circuit Zandvoort, home of Formula 3

Tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort komt ook de klasse 1.000 cc Formula 3 in actie. De eenliter Formule 3-serie was in de periode 1964 – 1970 dé klasse voor talentvolle coureurs die wilden doorgroeien naar de Formule 1. Het circuit van Zandvoort was elk jaar het decor van een internationale race van de klasse.
In 1949 genoten de bezoekers van het circuit van Zandvoort voor de eerste keer van een internationale Formule 3-race. Niemand minder dan Stirling Moss kwam als winnaar over de finish.
Sinds 1991 organiseert het circuit van Zandvoort de wereldberoemde Masters of Formula 3, een race die onder meer werd gewonnen door Jos en Max Verstappen, Lewis Hamilton en Tom Coronel. Dit jaar vindt er geen ‘Masters’ plaats. Wel komt op 18, 19 en 20 augustus het FIA Formula 3 European Championship in actie op ons nationale autosportcircuit.

Toegang vanaf 15 euro

Een dagkaart voor het duinterrein kost in de voorverkoop slechts 15 euro (25 euro voor drie dagen). Het prijskaartje van een paddockkaart, inclusief toegang tot de hoofdtribune, bedraagt in de voorverkoop 25 euro (dagkaart) en 45 euro (drie dagen). Kinderen van 5 tot 12 jaar krijgen 50% korting, de jongste kinderen hebben gratis toegang.

(foto: pr@historicgrandprix.nl)

You may also like
WEK Zandvoort: winst voor JR Motorsport in Final 4
Circuit: geen evenementen in Nederland tot 1 juni
WTCR Zandvoort: de eerste vrije trainingen in een notendop
F1: De Grote Prijs van Nederland is terug!