Home > #Hoofdnieuws > Drie vragen aan Thierry Neuville

Drie vragen aan Thierry Neuville

Inderdaad. Maar geen drie vragen die wij hem stelden! Op de persconferentie van de constructeurs zaten enkele protagonisten samen: Kevin Demaerschalk (Citroën), Achiel Boxoen (Skoda), Guillaume De Mevius (RACB National Team rijder op Peugeot) en ook… Thierry Neuville. De kans voor de opkomende jonge garde om een vraag te stellen aan de onze vertegenwoordiger in het wereldkampioenschap.

“Kan je me een aantal tips geven om zo snel te rijden als jij?” (Achiel Boxoen)

Neuville: “Als je jong bent is het moeilijk om rally te rijden. Dat herinner ik me nog heel goed van mijn tijd. De rallysport is zeer complex en ervaring maakt een groot deel van het succes uit. Het is dus zaak van geduld te oefenen en stukje bij beetje vooruit te gaan. Met Freddy [Loix] heb je een goede coach met veel ervaring die je zeker vooruit kan helpen. Ik ben nog te jong om dat soort zaken te doen dus ga ik me daar ook niet aan wagen.”

“Wat zal jouw tactiek zijn voor deze rally?” (Kevin Demaerschalk)

Neuville: “Zoals altijd is het zaak om voor al de anderen te eindigen. Maar dat is niet makkelijk. Je moet vermijden van teveel te willen doen. Je moet met de vier wielen op het asfalt blijven. Er zullen er dit weekend veel van de baan gaan. Ik hoop dat ik daar zelf geen deel van zal uitmaken.”

“Welke weg moet ik als jongere kiezen om naar het wereldkampioenschap te geraken” (Guillaume De Mevius)

Neuville: “De situatie is heel wat veranderd sedert mijn beginjaren. De rallywereld zelf is ook gewijzigd. Vroeger had je het IRC kampioenschap, de school die leidde naar het WK. Tegenwoordig is dat niet meer de weg om te kiezen. Het is beter om zo snel mogelijk aan de slag te gaan in het WRC, of WRC2, zeker voor een jongere als Guillaume die al een beetje ervaring heeft en die ook al op onverhard heeft gereden. Probeer in de nabije toekomst te starten in WRC2 en bouw wat ervaring op binnen het kader van het wereldkampioenschap. Guillaume heeft veel kans om in mijn voetstappen te treden. Hij is slim en heeft voldoende snelheid in zich. Hij zou aan zijn vader misschien beter wat centen vragen in plaats van goede raad, zodat hij volgende seizoen de financiën heeft om door te groeien. Ik weet dat rally veel geld kost, je moet partners hebben en de unieke kans die Guillaume nu heeft moet hij grijpen, die komt er maar één keer. Ik ben het levende bewijs dat het kan, al moet ik zeggen dat ik geloof dat het vroeger iets makkelijker was. Ik had geluk dat ik door verschillende constructeurs ondersteund werd: Ford, Citroën, Peugeot BELux. Maar dat gebeurt steeds minder want de kampioenschappen kosten steeds meer geld, je moet steeds meer sponsors zoeken en die zijn lastig te vinden. Het wordt helaas steeds meer een zaak van geld. Maar Guillaume heeft echte kansen om er te geraken.

(foto: W. Bouchez)

You may also like
BRC Historic: Rainer Hermann op puntenjacht in South Belgian Rally
BRC Junior: forfait van Jonas De Wilde. Wie scoort er zaterdag?
BRC South Belgian: met opnieuw een zeer mooi deelnemersveld onder aanvoering van Maxime Potty
BRC South Belgian: evenwichtig startveld in VHRS 65 en 50