Home > Circuit > Terugblik op de eerste dag van de Spa Euro Race

Terugblik op de eerste dag van de Spa Euro Race

Donderdag was het nog schitterend weer en ook voor het weekend verwachten we het beste, maar vandaag, vrijdag, werd de 28ste editie van de Spa Euro Race door echte wolkbreuken geteisterd.

Slechts één vrije sessie kregen ze, de jonge leeuwen van de Formule 4 FFSA Academy. En tijdens die enige verkenning van de omloop van Francorchamps goot het bakken water uit de hemel. Gevolg, op de Raidillon en de snelle stukken was er veel aquaplaning. In die omstandigheden was het al een heuse opdracht om op de baan te blijven, eerder dan een tijd neer te zetten. De Fransman Pierre-Alexandre Jean had al in Spa gereden en klokte de snelste tijd, voor zijn landgenoot Hugo Chevallier en de leider in het kampioenschap, Arthur Rougier.

De 14-jarige Ugo de Wilde zat lang in de top 10, maar in de laatste fase zakte hij terug naar de 13de stek. Hij werd wat gehinderd door de spray van de wagens voor hem. Amaury Cordeel, de andere Belg, werd zestiende. Charles Milesi dient forfait te geven om medische redenen. De kwalificatie start om 10u10 morgen.

In de GT & Prototypes Challenge zagen we 23 wagens, met de prototypes, de dikke GT-wagens en de Silhouettes, waaronder de beide Trans-Am van onder meer vader en zoon van de Poele. Na de eerste vrije trainingen kon er weinig gezegd worden, vanwege de weersomstandigheden. Morgen volgt de kwalificatie om 9u00.

Op een omloop die naar het einde toe opdroogde, zagen we 53 Clio Cup aan het werk. En het is geen verrassing dat de ervaren Sebastiaan Bleekemolen vooraan stond met een chrono van 2.46.156, een dikke seconde voor Marc Guillot, de snelste Fransman. Bernard Castagné maakte de top 3 volledig. Stephan Polderman zette de 14de tijd neer, de 7de in de Cup Central Europe. De kwalificatie is zaterdag om 9u40.

Het einde van de dag was goed voor de eerste zonnestralen en drie kwalificatiesessies. In de LMP3 en GT3 Cup, was Scott Mansell heel lang de man die op pole leek te gaan starten, tot hij van de baan ging, waardoor het uiteindelijk de Ligier van Alisdair McCaig was, die bovenaan de tabellen eindigde. Mansell bleef tweede voor Tony Wells en Paul Bailey. Achter de zeven prototypes was Graham Davidson de snelste in GTO (2.25.055) met een McLaren MP4/12C. 33 wagens starten morgen om 10u55 in de eerste race van het weekend. Wat volgde waren de 61 bolides van de ACNN, een soort Nederlandse BGDC met vooraan de Porsche 944 Turbo van Richard Buitendijck in 2.43.715.

De Supercar Challenge sloot de dag af met een dubbel voor de Belgen, gezien de BMW M4 Silhouette van Ward Sluys en de Nederlander Bas Schouten in 2.26.019 de pole pakte, voor de Porsche GT3 Cup van Patrick Lamster, terwijl John De Wilde mooi vierde werd. In Super Sport 1 ging de pole naar de Seat Leon Cup Racer van de Nederlanders Dennis de Borst en Martin de Kleijn, tiende algemeen, achter negen GT, en in SS2 was de snelste tijd voor de BMW E90 van de Brit Ollie Taylor. In de categorie Sport was de beste chrono Peugeot RCZ voor onze landgenoten Chris Voet en Bart van den Broek.