Home > #Hoofdnieuws > 50 rookies op de testdag in Le Mans

50 rookies op de testdag in Le Mans

Het grootste autosportevenement van het weekend is eigenlijk geen competitie… De testdag in Le Mans trekt meteen al tienduizenden fans, de 60 deelnemers aan de race tekenen allemaal present en het schaakspel begint bij het eerste groen licht in Le Mans.

De testdag wordt traditioneel een week voor de start van de administratieve keuringen gehouden. De teams zijn ondertussen allemaal present in Le Mans en dat voor de komende twee weken en meer. Naast het testen zelf, is vooral de rookietest tijdens de testdag een belangrijk onderdeel van de operaties. En er zijn dit jaar behoorlijk veel rookies.

Jan Lammers een rookie…

Opgepast, een rookie is niet echt een nieuwkomer in Le Mans. Ook Jan Lammers, ex-winnaar van de race in 1988, moet de rookietest afleggen, net als de succesvolle ex-F1-rijder Rubens Barrichello – 320 starts in F1 – en drievoudig wereldkampioen WTCC José María López. In het reglement staat dat alle rijders die er nooit eerder reden of niet op de lijst van ervaren rijders staan, de test moeten afleggen. Op die lijst staan alle rijders die sinds 2012 gereden, wat dus bijvoorbeeld voor Jan Lammers niet het geval is.

Er zijn dit jaar drie ‘Rookies’ in LMP1, onder meer Jose Maria Lopez, 32 in LMP2– maar liefst 42% van de klasse- , 3 in LMGTE Pro (Miguel Molina in de #71 Ferrari 488, Dirk Werner in de #92 Porsche 911 RSR en uiteraard Tony Kanaan die voor Sebastien Bourdais invalt bij Ford) en 16 van de 48 rijders in LMGTE Am, waaronder onze landgenoten Dries Vanthoor en Stéphane Lémeret.

De rookies moeten tien ronden afleggen, waarvan 5 volledig gechronometreerde, dus geen opeenvolging in en uitronden. Parallel dienen de rookies ook in een simulator te testen. Hier worden de veiligheidsprocedures en het nachtrijden onder de loep genomen.

Laurens Vanthoor ook van de partij

De oudere broer van rookie Dries is ook aanwezig tijdens de testdag, uiteraard niet om zijn rookietest af te leggen, maar wel als reserverijder voor Porsche in GTE Pro. Mogelijk zien we Laurens ook in actie in een LMP2, meer bepaald de G Drive Oreca van Thiriet-Lynn-Rusinov, waar ook John Martin nog zal testen. Vader Vanthoor gaf al aan lang te hebben getracht om een mogelijkheid te vinden om Laurens bij G Drive onder dak te brengen. De kansen op een effectieve deelname zijn natuurlijk zeer klein aan het worden, maar het kan dus nog.

De testsessies vinden plaats van 09u00 tot 13u00 en van 14u00 tot 18u00.

Deelnemerslijst testdag

Deelnemerslijst 24 Uur van Le Mans

Foto: © FIA WEC