Home > #Hoofdnieuws > Tänak leidt in Portugal, Neuville behoorlijk boos

Tänak leidt in Portugal, Neuville behoorlijk boos

In Portugal is de WK-rally, net als de vijf eerste wedstrijden van het seizoen, weer op een thriller met heel wat drama aan het uitdraaien. Zo voorspelbaar als de F1 is, zo onvoorspelbaar is het WK Rally. Met nog twee korte showproeven later vanavond, is het de Est Ott Tänak (Ford) die de wedstrijd voorlopig leidt, Neuville is zesde.

De laatste echte proef van de eerste dag in Portugal zorgde voor heel wat opschudding. Leider Jari-Matti Latvala ging er in zijn Toyota als eerste af, de Fin maakte een koprol, en verloor meer dan vier minuten, maar ook Kris Meeke (Citroën) en Hayden Paddon (Hyundai) kende problemen in de proef. Meeke verloor veel tijd met een lekke band en een gebroken ophanging, Haddon viel in zijn Hyundai stil met mechanische problemen.

Neuville verloor ook tijd, maar om een wat vreemde reden… “Ik zat meerdere kilometers vast achter Latvala, wiens wagen beschadigd was”, legde de Belg aan de finish van de proef uit. “Ik snap echt niet dat hij niet opzij kon gaan, ik ging bijna van de baan omdat hij zo traag reed, ik vind dit echt onaanvaardbaar…” Neuville was erg kort en klonk behoorlijk gefrustreerd.

Het is mogelijk dat Hyundai, het team van Neuville, zal trachten om de tijd van Neuville te laten corrigeren, omdat dit een uitzonderlijke situatie is en rijders worden geacht, in geval van een probleem om de snellere deelnemers door te laten. Latvala reageerde vrij verbaasd op de uitlatingen van Neuville…

Vooraan is Tanak dus de leider, met 3,6 seconden bonus op Dani Sordo, de teamgenoot van Neuville. Sébastien Ogier is derde, op 6,2 seconden en achter de Fransman volgen de jonge wolven Craig Breen (Citroën + 10,8) en Elfyn Evans (Ford +18,1). Neuville is nu zesde op 23,4 seconden van de leider, maar er volgt mogelijk een correctie van zijn tijd.

Vanavond volgen dus nog twee showproeven van 1,9 kilometer. Morgen staat er een stevige brok op het menu, met maar liefst 155 km tegen de chrono.