Home > Circuit > De 100ste Belg aan de start van de 24 Uur van Le Mans… maar ze zijn met twee!

De 100ste Belg aan de start van de 24 Uur van Le Mans… maar ze zijn met twee!

Sinds de start van de 24 Uur van Le Mans in 1923, hebben reeds 99 Belgische rijders de start van de mythische wedstrijd genomen. Het leek er even op dat we dit jaar niet de 100ste zouden krijgen, maar… Jacques Figuette, een Franse Belg met roots in Le Mans, en bestuurder van de ACO en tevens Voorzitter van de nieuwe Commissie ACO België, heeft echter goed nieuws:

“Mijn vriend Pascal Witmeur, grote liefhebber van de 24 Uur van Le Mans, wilde alles in het werk zetten om een 100ste Belg aan de start van de 24 Uur van Le Mans te laten verschijnen. Dat zou meteen gepaard gaan met een mooie omkadering, een feest in Brussel en een boek. Ik sloot me meteen bij dat idee aan, net als mijn vrienden van de ACO, die meer dan wie ook het belang van de Belgen in Le Mans kennen. Zelf denk ik dan aan de twaalf Belgische zeges van Olivier Gendebien, Paul Frère, Lucien Bianchi en uiteraard Jacky Ickx. Het was geen makkelijke weg om het project van de 100ste Belg tot een goed einde te brengen. Immers, een 100ste Belg aan de start van de race brengen, een rookie dus, was geen makkelijke opdracht. Het leek niet te lukken en we hadden al stilletjes besloten om het een jaar uit te stellen. Maar wonderen zijn de wereld niet uit en vrijdag, enkele uren voor het afsluiten van de inschrijvingslijst, meldden het Duitse team Proton Porsche en het Engelse JMW Motorsport, dat een Ferrari inzet, beide in de categorie GTE Am, dat ze twee debuterende Belgen aan de start zouden brengen: Stéphane Lémeret en Dries Vanthoor. Deze twee heren werden dus in allerlaatste instantie aan de deelnemerslijst toegevoegd. Het boek zal dus heten “De 101 Belgen in Le Mans”, wat eerder amusant is. Ik hou wel van het Belgische surrealisme.”

Pascal Witmeur, één van de initiatiefnemers van het project voegt daar nog aan toe:

“We gaan later in detail communiceren over de operatie, het concept, de partners, de peters en de mogelijkheden om alles mee te beleven… We gaan nu even weer samen zitten en hard werken aan het project dat er wat anders uitziet. Het is mooi, om niet te zeggen zeer symbolisch dat de 100ste Belg een duo, is een duo uit Nederlandstalig en Franstalig België, een jonge kerel en een ervaren routinier. Die laatste is ergens ook de geestelijke zoon van Paul Frère. Ze rijden bovendien in een Ferrari en een Porsche, twee merken waarmee de Belgen ooit hebben gewonnen. Zij strijden dan ook nog eens samen in GTE Am, om de zege in de klasse.”