Home > Rally > Divers > Rally Police Gendarmerie wordt 60

Rally Police Gendarmerie wordt 60

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Gemotoriseerde sporten hebben het steeds goed gedaan in de Stad en Provincie Luik. In 1956, toen Luik-Rome- Luik aan zijn 15de editie toe was, werd een originele wedstrijd georganiseerd op initiatief van het “Comité des Fastes” van de Luikse Politie, dat het jaar voordien opgericht was om culturele, sportieve, filantropische en sociale manifestaties van de Luikse politie samen te brengen. De Rallye National Police (voor wagens en motoren) was geboren. De wedstrijd was voorbehouden aan politieagenten en rijkswachters, maar kende toch een mooi succes. Het jaar daarop werd de wedstrijd internationaal en trok hij al snel piloten uit de buurlanden aan. Om de ontwikkeling te ondersteunen werd in 1960 en een echte club, de Auto-Moto Club van de Luikse Politie, opgericht door enkele liefhebbers, waaronder Louis Genot, winnaar van zijn categorie in 1959 en vandaag voorzitter van de Club die “Koninklijk” werd in 2014.

In de loop van de jaren bleef de internationale reputatie van de “Rallye Police Gendarmerie” zich verder ontwikkelingen. In 1975, voor de 20ste editie, was er zelfs een team van de Amerikaanse politie van de partij met een Amerikaanse slee. Eind jaren 80 namen ook teams uit Oost-Europa deel, eerst uit Polen en vervolgens ook Rusland.

Maar de tijden veranderen. Om aan de steeds groter worden vraag te beantwoorden besloot R.A.M.C.P.L. in 2012 om ook teams toe te laten zonder politieagent of rijkswachter. Twee afgelastingen, in 2013 door een weigering van de gemeentelijke autoriteiten en in 2015 omdat de wegen in te slechte staat verkeerden na een strenge winter, hebben de viering van de 60e editie van de wedstrijd even vertraagd, maar op 12, 13 en 14 mei zullen de feestelijkheden wel degelijk plaatsvinden.

De wedstrijd is in principe open voor wagens, motoren en licenties van het niveau R.A.C.B. en B.M.B., maar ook wagens die beantwoorden aan ASAF/VAS normen worden aanvaard, net als regionale licenties mits betaling van een klein supplement. Nieuwigheid voor de motorrijders: ter gelegenheid voor deze jubileumeditie wordt een Moto Challenge op poten gezet door de organisatoren van de R.A.M.C.P.L.
en de Moto Club van Theux.

Na de verkenningen op woensdag 10 en donderdag 11 mei vindt op vrijdag 12 mei vanaf 15u op de Espace Tivoli, nabij de Place du Marché in Luik, de samenkomst en voorstelling van de deelnemers plaats. Op zaterdag 13 mei wordt de wedstrijd zelf verreden over 4 ronden van 3 proeven met als zenuwcentrum het Centre Culturel Nicolas Thomsin op de Rue Provinciale in 4042 Liers.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a Reply