Home > #Hoofdnieuws > Vettel wint spannende Grote Prijs van Bahrein, Vandoorne start niet

Vettel wint spannende Grote Prijs van Bahrein, Vandoorne start niet

Na zijn zege in Melbourne heeft Sebastian Vettel een tweede zege toegevoegd aan zijn 2017-campagne. De Duitser won de avondrace in Bahrein na een spannende wedstrijd. Lewis Hamilton werd tweede, polesitter Valtteri Bottas kwam niet verder dan de derde plek. Stoffel Vandoorne moest de hele race toekijken vanuit de McLaren-garage nadat zijn motor nog voor de start dienst weigerde.

Met Valtteri Bottas op pole was het eens niet de Mercedes van Lewis Hamilton die vanaf de eerste plek één mocht starten. Voor de Brit werd het nog erger, want bij de start werd hij onmiddellijk verschalkt door Vettel. Daarachter was er ook genoeg actie, want Max Verstappen kende een superstart en schoof meteen voorbij Kimi Raikkonen en teamgenoot Daniel Ricciardo. Wat volgde leverde unieke beelden op, want voor het eerst in lange tijd was de volledige top vijf rondenlang in één beeld te zien.

Vettel was de eerste die de gok nam om vroeg te stoppen. De Duitser ging vanaf de tweede plek de pits in en werd een ronde later gevolgd door Verstappen. Vettel maakte het verschil op zijn verse set superzachte banden, terwijl Verstappen mocht uitstappen: een remprobleem zorgde ervoor dat hij in bocht drie rechtdoor ging en moest opgeven.

Het kantelmoment kwam er vlak na de uitvalbeurt van Verstappen, toen Carlos Sainz Jr. met een overenthousiaste actie Lance Stroll probeerde voorbij te gaan in bocht 1. Beide heren mochten meteen een kruis maken over hun race en de safety car werd de baan opgeroepen. Bij Mercedes moesten beide rijders tegelijkertijd naar binnen. Bottas kwam als leider naar de pits, terwijl Hamilton wanhopig probeerde om ruimte te laten tussen zichzelf en zijn teamgenoot om zo niet opgehouden te worden in de pits. Op die manier hield hij wel Daniel Ricciardo op. Die actie hielp de drievoudige kampioen niet: hij verloor in de pits de positie aan Ricciardo en kreeg van de wedstrijdleiding vijf seconden tijdstraf voor illegaal blokkeren. Intussen had Vettel door zijn vroege stop de leiding overgenomen.

Nadat de safety car naar binnen kwam was het wederom Vettel tegen Mercedes. De Duitser liep snel weg van Bottas, terwijl Hamilton snel werk maakte van Ricciardo en de jacht op zijn teamgenoot opende. De Brit was duidelijk sneller dan zijn teamgenoot, en het duurde dan ook niet lang voor de pitmuur bij Mercedes ingreep. Enkele rondes later liet Bottas Hamilton voorbij.

In de laatste stint probeerde Hamilton, na het inlossen van zijn tijdstraf, nog als een gek om het grote gat tussen zichzelf en Vettel ongedaan te maken. De drievoudige wereldkampioen slaagde er uiteindelijk niet in: Vettel won comfortabel zijn tweede race van het seizoen en is nu opnieuw zeven punten weggereden van Hamilton in de WK-stand. Bottas mocht als derde ook mee het podium op, terwijl zijn landgenoot Kimi Räikkönen na een slechte start toch nog vierde werd. Daniel Ricciardo werd vijfde, terwijl Felipe Massa een uitstekende zesde was. De laatste punten waren voor Sergio Perez, die nota bene als zeventiende gestart was, Romain Grosjean, Nico Hülkenberg en Esteban Ocon. Pascal Wehrlein, die terugkeerde na een rugblessure, finishte na een bijzonder knappe race op de elfde plaats.

Bij McLaren lijkt het intussen van kwaad naar erger te gaan. Zoals eerder gezegd kon onze landgenoot Stoffel Vandoorne niet eens de race starten door een motorprobleem. Teamgenoot Fernando Alonso drukte zich tijdens de race een paar keer bijzonder negatief uit op de boordradio over de wagen en de motor. De Spanjaard leek nog net buiten de punten te finishen, maar op amper twee rondes van het einde begaf ook zijn motor het. Opnieuw een dramatisch weekend dus voor McLaren, dat dringend wat aan haar wagen moet veranderen als het dit seizoen niet laatste wil blijven in de stand.

You may also like
De autosport dit weekend: startlicht voor de eenzitters
In een notendop: F1
F1 Bahrein: Drugovich vervanger voor Stroll
F1 Bahrein: wat leren de testdagen ons?

Leave a Reply