Home > #Hoofdnieuws > Moeilijk seizoen voor FIA WEC?

Moeilijk seizoen voor FIA WEC?

Dit weekend start het FIA WEC, het wereldkampioenschap uithouding dat sinds 2012 de harten van heel wat fans beroert, getuige de vaak tienduizenden fans op de races in Spa, Silverstone of veel verder weg in Fuji of China, of de bijna 300.000 toeschouwers die het Franse stadje Le Mans ieder jaar ergens midden juni te verwerken krijgt. Het FIA WEC kent in 2017 echter een mogelijk moeilijker seizoen, want met het vertrek van Audi en laten we eerlijk zijn ook Mark Webber, verloor het WK uithouding toch twee enorme troeven.

Niet alleen is er het vertrek van Audi, maar vooral ook het feit dat we voorlopig geen derde constructeur naast de overblijvers Porsche en Toyota zien komen. En wat als dit seizoen één van beide veel sterker dan de andere blijkt te zijn? Bovendien is er maar één wagen in de klasse voor de private LMP1’s. Overigens zijn er in het geheel 28 wagens ingeschreven, waarvan er 2 à 3 mogelijk niet verder gaan dan Le Mans. Het kan niet ontkend worden, dat het FIA WEC niet zijn makkelijkste seizoen doormaakt, als is er geen reden tot paniek.

De duels

Bij de organisator van het FIA WEC en de 24 Uur van Le Mans, de ACO antwoordt voorzitter Pierre Fillon,– overigens broer van de presidentskandidaat François Fillon – “dat de legende van de uithoudingsraces bestaat uit grote duels…” En uiteraard, als Toyota en Porsche zes uur lang met het mes tussen de tanden verbeten gevechten laten zien, dan zal het publiek Audi misschien niet lang missen. En wat te denken van de sterk bezette klasse LMP2, waar de strijd altijd intens is.

Wereldklasse in GT

Voorlopig zijn ze met vier, terwijl BMW volgend seizoen zijn opwachting maakt in GTE: Ferrari, Ford, Porsche en Aston Martin. En deze klasse verdient nog meer aandacht van pers en publiek, want wat het spektakel van deze GT-rijders is soms onwaarschijnlijk.

Hoe dan ook, het FIA WEC begint zondag aan jaargang ‘6’ en een verplaatsing naar Spa, over een kleine drie weken is zeker nog steeds de moeite.

De deelnemerslijst vindt u hier. 

Leave a Reply