Home > Circuit > Alonso laat Grote Prijs van Monaco vallen voor Indy 500

Alonso laat Grote Prijs van Monaco vallen voor Indy 500

Groot nieuws in de Formule 1-wereld, want woensdagochtend werd bekendgemaakt dat Fernando Alonso, de teamgenoot van onze landgenoot Stoffel Vandoorne, niet zal deelnemen aan de Grote Prijs van Monaco. De Spanjaard heeft zich met McLaren ingeschreven om in hetzelfde weekend deel te nemen aan de Indy 500. Het is voorlopig nog onduidelijk wie Alonso zal vervangen tijdens het raceweekend in Monaco.

Alonso zou naar eigen zeggen willen gaan voor de zogenaamde ‘Triple Crown’: het winnen van de Grote Prijs van Monaco, de Indy 500 en de 24 Uur van Le Mans. De enige andere rijder die daar ooit in slaagde is de Brit Graham Hill, die in 1962 en 1968 wereldkampioen Formule 1 werd. Hill won de Grote Prijs van Monaco maar liefst vijf keer. In 1966 won hij de Indy 500, zes jaar later werd hij na zijn zege in Le Mans de eerste rijder die de Triple Crown vervolledigde. Alonso heeft nog werk voor de boeg als hij de tweede rijder ooit wil worden die hierin slaagt: hij won de Grote Prijs van Monaco wel al in 2006 en 2007, maar nam nog nooit deel aan de Indy 500 of de 24-uursrace van Le Mans.

Wat de Indy 500 betreft komt daar nu dus verandering in, want de Spanjaard is ingeschreven om voor het Andretti-team te racen in de vijfhonderdmijlsrace. McLaren en het Andretti-team werken samen voor deze race, waardoor onder andere de McLaren-naam zichtbaar zal zijn op Alonso’s wagen. De tweevoudig wereldkampioen Formule 1 heeft nog nooit in een IndyCar gereden of zelfs op een speedway geracet, dus het wordt voor hem een compleet nieuw uitstapje. Alonso bevestigde wel al dat de Grote Prijs van Monaco de enige F1-race is die hij dit jaar zal missen. McLaren zal zo snel mogelijk bekendmaken wie tijdens die ene race de teamgenoot wordt van Stoffel Vandoorne. Veel fans roepen inmiddels al om de terugkeer van Jenson Button, die ondanks zijn pensioensaankondiging van vorig jaar nog steeds de officiële testrijder is van McLaren.

Alonso is bezig aan zijn zestiende seizoen in de F1. De bijna 36-jarige Spanjaard debuteerde in 2001 voor Minardi en werd na één jaartje als testrijder gepromoveerd tot racerijder bij Renault in 2003. Daar werd hij in 2005 en 2006 rijderskampioen. Na één seizoen bij McLaren, een terugkeer van twee seizoenen bij Renault en vijf jaar bij Ferrari, waarin hij nog drie keer vicekampioen werd, ging Alonso in 2015 terug naar McLaren. Het Honda-materiaal is hem sindsdien niet gunstig gezind geweest, wat intussen al geruime tijd hardnekkige geruchten voedt over een mogelijk F1-pensioen voor de Spanjaard.

You may also like
F1 Bahrein: Verstappen wint moeiteloos, Alonso op podium
F1: het verhaal achter de overstap van Alonso naar Aston Martin
Indy 500 testdagen: 32 rijders testen volgende week al het circuit
F1 Australië: reacties na vrijdag

Leave a Reply