Home > #Hoofdnieuws > WRC Acropolis: Rovanperä heer en meester in Griekenland, Ogier en Toyota cruisen naar wereldtitels

WRC Acropolis: Rovanperä heer en meester in Griekenland, Ogier en Toyota cruisen naar wereldtitels

Amper twee maanden heeft het geduurd alvorens Kalle Rovanperä, de jongste WRC-winnaar ooit, zijn teller van één op twee WK-zeges heeft gezet. De Fin was oppermachtig in Griekenland en net voor zijn 21ste verjaardag liet hij de wereld zien dat er na het pensioen van Sébastien Ogier met hem zal moeten rekening gehouden worden voor de titelstrijd in het WRC. De zege in Griekenland was dus voor de Fin, voor de Estse Hyundai-rijder Ott Tänak en Sébastien Ogier in een Toyota Yaris.

Foto: © Toyota WRC

Toyota won in Griekenland voor de zevende maal in negen WRC-manches en de Japanners zijn, net als hun kopman Sébastien Ogier, stilaan zeker van de wereldtitel. Ook Andreas Mikkelsen (WRC2) en Yoann Rossel (WRC3) deden met een zege in de Acropolis een goede zaak in hun respectieve titelstrijd.

Griekenland was het verhaal van een nieuwe rallyster. Zijn naam? Kalle Rovanperä die na zijn zege in Estland naar een indrukwekkend podium in Ieper reed, om nu ook Griekenland te winnen. Rovanperä won ook acht van de vijftien proeven in Griekenland, waaronder de Power Stage en niemand scoorde deze zomer al meer WK-punten dan hij. De jonge Fin is meteen ook kandidaat in de strijd voor de tweede plaats achter de zeer regelmatige Sébastien Ogier.

De Fransman Ogier scoort heel wat punten in iedere rally, ook als hij niet kan winnen en werd in Griekenland dus derde. Hij telt meteen 44 punten meer dan zijn dichtste achtervolger, Elfyn Evans, terwijl er nog 90 punten te verdienen zijn. Met andere woorden drie vierde plaatsen en een handvol punten in de drie Power Stages volstaan voor een achtste wereldtitel voor de Fransman.

Thierry Neuville moet niet meer naar Ogier kijken, maar wel naar Elfyn Evans, Kalle Rovanperä en Ott Tänak in de strijd om de tweede plaats in het WK. Mogelijk kan hij een gooi doen naar een zesde titel van vicewereldkampioen, meteen ook een record. Neuville telt na zijn achtste plaats in de Acropolis 130 punten, tegen 136 voor Elfyn Evans, 129 voor Kalle Rovanperä en 106 voor Ott Tänak. Met nog twee asfaltwedstrijden, Spanje en waarschijnlijk Monza, voorafgegaan door een snelle gravelproef in Finland, zijn de troeven in de strijd om de ereplaatsen mooi verdeeld.

Van 1 tot met 3 oktober is het tijd voor de tiende manche van het WK, de Rally van Finland, de thuiswedstrijd van… inderdaad Kalle Rovanperä.