Home > Circuit > F2 Monza: Piastri wint bewogen hoofdrace

F2 Monza: Piastri wint bewogen hoofdrace

Kampioenschapsleider Oscar Piastri won op Monza een door safety cars geplaagde hoofdrace in de Formule 2. Het complete verhaal was echter heel wat boeiender dan deze samenvattende zin.

foto: (c)fiaformula2.com/media

Spinnende wagens en geparkeerde bolides zorgden in de eerste helft van de race voor drie safety cars en dat haalde voor poleman en leider van het eerste uur, Oscar Piastri, het ritme wat uit de wedstrijd. Maar het speelde wel in de kaart van de rijders die kozen voor de hard-naar-zacht bandenstrategie. Dan Ticktum (Carlin) bijvoorbeeld profiteerde volop van de pitstops van zijn “zacht-dan-hard” collega’s om naar de leiding te gaan en die geruime tijd in handen te houden. Maar een razendsnelle Piastri kwam opnieuw aanzetten en Ticktum had geen keuze dan te wachten op de broodnodige safetycar periode om zijn “gratis” pitstop te maken. En die kwam er ook, een derde safetycar voor de op de rechte lijn geparkeerde Armstrong.

Ticktum had dan nog zes ronden om met vers, zacht rubber op te rukken van de elfde plaats. En de Brit toog aan het werk, redde de Carlin nog uit een incident aan Roggia, en klom naar een derde plaats. Maar een vierde en laatste safetycar in de laatste ronde legde de uitslag vast. Een uitstekende Piastri won en werd slechts een enkele keer onder druk gezet door uitdager Zhou, tweede, terwijl de gok van Ticktum hem een derde plaats opleverde.

Piastri blijft aan de leiding van het kampioenschap, met 149 punten, voor Zhou 134 punten en Shwartzman (115). Ticktum wipt over Pourchaire naar de vierde plaats in de stand. Eind september wordt er gereden op Sotsji, in Rusland.