Home > F1 > F1 Zandvoort: de laatste Nederlander

F1 Zandvoort: de laatste Nederlander

Een gerenommeerde commentator formuleerde dit weekend iets van “Max Verstappen, de eerste Nederlandse rijder in de Formule 1 [op Zandvoort] sinds lang. In 1982 was Jan Lammers de laatste.” Wacht eens even, dacht ik bij mezelf…dat klopt toch niet?

foto’s: (c)Willy Bouchez

Inderdaad. De laatste Nederlandse F1 rijder op Zandvoort was Huub Rothengatter in 1985. En dat kon ik weten, want ik was er zelf bij toen, op wat de voorlopig de laatste Formule 1 Grand Prix zou worden op circuit Zandvoort, toen nog in de oude layout.

Huub Rothengatter, geboren in 1954, had zich vroeg in zijn jeugd tot doel gesteld autocoureur te worden. Na een vluchtige passage in de Duitse en Europese F3 kampioenschappen ging hij al in 1979 naar de Formule 2 en greep in 1984 zijn kans om te debuteren in de Formule 1. Met een karig palmares (geen titels en slechts één F2 zege) begon Rothengatter bij het noodlijdende Spirit, en ging dan over naar Osella en Zakspeed. Nadat het geld was verdampt en de F1 carrière op een zijspoor kwam, werd Rothengatter zakenman en uiteindelijk manager van Jos Verstappen! Daarmee is vandaag de cirkel dan weer rond.

En dus dit is hem: één van de weinige foto’s die ik heb van Huub Rothengatter, met de Osella en de Alfa Romeo V8 op de Hunserug, in de trainingen voor de Nederlandse Grote Prijs van 1985. Genomen met een Oost-Duitse Practika, een geheel manueel toestel met 50mm standaard lens. Rothengatter moest, toen hij in 11de positie reed, op 14 ronden van het einde aan de kant, de laatste van de uitvallers van die Grand Prix. Hij werd niet geklasseerd.