Home > #Hoofdnieuws > Le Mans 24: vijf Belgen in een GT

Le Mans 24: vijf Belgen in een GT

Er is de afgelopen maanden al veel inkt gevloeid over de toekomst van de GT’s in Le Mans, maar dit seizoen en ook in 2022 blijft alles bij het oude, met de GTE-wagens. Maar liefst vijf Belgen stappen dit seizoen in een GT-wagen voor de 89ste editie van de 24 uur van Le Mans. Vrijdag weten we overigens meer over de toekomst van de GT-wagens en de nieuwe klasse waarin de GT3’s de hoofdrol zullen spelen.

Foto’s: © Porsche 

Het aantal merken in GTE is de afgelopen seizoenen afgenomen, uiteraard na het verdwijnen van BMW en Aston Martin. Dit seizoen nemen Corvette, Porsche en Ferrari het in GTE Pro tegen elkaar op, terwijl Aston Martin in GTE Am ook prominent aanwezig is, daar waar Corvette geen auto’s in die laatste categorie voorziet.    

Drie Belgen in ‘Pro’

In GTE Pro doen we het dus met twee wagens van drie merken: Corvette, Ferrari en Porsche. De Duitsers beschikken ook nog eens over twee extra 911 RSR in de kleuren van de private teams Hub Auto Racing (#72 met Dries Vanthoor en Maxime Martin) en Weathertech Racing (#79 met Laurens Vanthoor). De klasse GTE Pro telt dus acht wagens, maar de kwaliteit van de teams is zeer hoog. Net zoals andere jaren mogen we ons aan een stevige strijd verwachten, waar de twee private Porsche 911 RSR misschien een eerder afwachtende race zullen (moeten) rijden. Wie van de drie aan de het langste eind zal trekken, weten we ten vroegste enkele ogenblikken voor de finish van de race.

Porsche 911 RSR, HubAuto Racing (#72), Maxime Martin (B), Alvaro Parente (P), Dries Vanthoor (B)

En twee in ‘Am’

Porsche (8), Ferrari (11) en Aston Martin (4) zorgen voor een stevig veld in GTE Am, met ook twee Belgen: Sarah Bovy (#85 Iron Lynx Ferrari) en Alessio Picariello (#18 Absolute Racing Porsche). Bovy is de eerste Belgische sinds 2011 die aan de start verschijnt in Le Mans. Een favoriet aanduiden is quasi onmogelijk, want veel hangt af van de (verplichte) ‘Bronze’ rijder.   

Noteren we uiteraard ook nog de aanwezigheid van een achtste Belg, Nigel Bailly, die start in de Oreca 07 van SRT41, aangepast aan de fysieke beperking van twee van de drie rijders.

18 ABSOLUTE RACING Porsche 911 RSR – 19 Andrew Haryanto (IDN) Alessio Picariello (BEL) Marco Seefried (DEU) Le Mans TEST DAY 14-15 june 2021 PHOTO CLEMENT MARIN