Home > #Hoofdnieuws > WRC Ieper: een schitterend en compact parcours

WRC Ieper: een schitterend en compact parcours

Nog heel even en dan zijn alle autosportogen in dit land op Ieper en omgeving gericht. Voor het eerst komt het World Rally Championship naar ons land en dat niet alleen tot grote vreugde van alle fans in ons koninkrijk, maar ook heel wat Belgische rijders en corijders krijgen zo de kans om minstens één keer in hun leven aan de start van een WK-manche te verschijnen.

Ieper is een mythische naam in het rallylandschap en dat blijkt ook nu weer met de komst van het WK naar de poort van het Heuvelland. Met 16 proeven op anderhalve dag in West-Vlaanderen en nog eens vier op de slotdag in het hartje van de Ardennen, staan er dus 20 klassementsproeven op de kalender met een totale afstand van 295,78 kilometer.

We starten op vrijdagochtend met een shakedown in Langemark, een shakedown van 9,81 kilometer. In tegenstelling tot een klassieke wedstrijd van het WRC start de eigenlijke rally dus pas vrijdag, net na de middag, maar het programma is erg intens.

Acht klassementsproeven en meer dan 135 km tegen de chrono vormen tijdens een drukke namiddag en avond in een straal van 30 km rond Ieper de compacte openingsetappe op vrijdag. Bijna 50 procent van de route is tegen de klok, onuitgegeven in het WK!

Na de openingsproef Reninge – Vleteren, ten noorden van Ieper, gaat de route zuidwaarts naar Westouter – Boeschepe, Kemmelberg en Zonnebeke. Na de service wordt de lus herhaald terwijl de duisternis inzet.

De etappe van zaterdag is bijna net zo compact, met nog eens acht proeven goed voor 119,92 km tijdrijden. Het grootste deel van de actie vindt opnieuw plaats ten zuiden van Ieper, te beginnen met de 25,86 km lange KP van Hollebeke, de langste van de rally. Dikkebus en Watou volgen voordat het korte Mesen – Middelhoek de service voorafgaat. De lus wordt na het middaguur herhaald.

De focus verschuift op zondag 300 km naar het oosten voor een finale rond het iconische circuit van Spa-Francorchamps met vier proeven waaronder de Power Stage.