Een drive through voor de Vlaamse algemene media of moeten we meteen spreken van een stop and go van ettelijke minuten? De reden? Afgelopen weekend stond de 73ste editie van de 24 uur van Spa op de internationale autosportkalender, een wedstrijd met een uitstraling ver over de landsgrenzen. Echter in de Vlaamse algemene media geen woord, geen letter of geen 30 seconden beeld of klank ofwel een regelrechte schande en het bewijs van de onkunde van de zogeheten specialisten bij dergelijke media en vooral de bewuste beschadiging van een sport.
Beeld: pagina’s La DH afgelopen maandag
VTM, VRT en Het Nieuwsblad brachten letterlijk niets, bij Het Laatste Nieuws kreeg de autosportcorrespondent toch de ruimte voor wat in het vakjargon een doorloper heet, voor de leek, een kolommetje met de basisinformatie, echter zonder analyse, reacties of foto’s. Argumenten om het anders aan te pakken, hoef je bij de zogeheten hoofdredacteurs niet aan te brengen, zij wanen zich immers God in een sportlandschap dat naast de Olympische Spelen, enkel voetbal en wielrennen omvat. Hun visie op sport vernauwt iedere dag meer, wat maakt dat autosport, maar ook heel wat andere sporten – laten we wel wezen -, amper nog het mediadaglicht zien. Uiteraard leidt deze tunnelvisie tot minder aandacht voor de desbetreffende sporten, iets wat hen perfect uitkomt om hun keuzes te verantwoorden, want zo kunnen zij de volgende keer… nog minder aandacht aan die sporten geven. Self-fulfilling prophecy heet dat in de psychologie en vooral een schitterend bewijs van de verregaande intellectuele oneerlijkheid van de betrokken beslissingsnemers.
Bovendien leert een rondvraag ons dat het verder gaat dan dat. Want wat stellen we vast in alle Franstalige media: dubbele pagina’s, heel wat nieuws voor en na de race en een continue verslaggeving op de online versies van de dagbladen. Is het zo dat de doorsnee Franstalige Belg de autosport veel meer volgt dan de Nederlandstalige sportliefhebber? Misschien een heel klein beetje, maar onvoldoende om het verschil tussen een dubbele pagina en geen verslaggeving te wettigen. Neen, in Vlaanderen, en dat bevestigt een externe bron ons, worden de gemotoriseerde sporten bewust naar het achterplan geduwd vanwege de politieke correctheid. De auto en zeker de autosport zijn de bron van alle kwaad in deze wereld en een autosportfan moet zich bijna schamen voor zijn passie.
We wachten nu af in hoeverre de unieke komst van het WRC naar ons land met een Belgische titelkandidaat, toch op minimale aandacht kan rekenen in Vlaanderen. Of kennen de hoofdredacties van de zelfverklaarde ‘sportkranten’ dan echt geen schaamte? Oh, ja, vergeten, bij een ongeval zijn ze er als de kippen bij om het menselijk leed te verkopen. Zo kwam recent zelfs een ongeval in de European Talent Cup op het Circuit Motorland Aragon in Spanje op hun pagina’s. Indien een Belg aan die competitie deelneemt en wint, kan hij echter niet rekenen op positieve aandacht, maar een dodelijk ongeval dat smeren we graag breed en smeuïg uit. Durven deze ‘redactieverantwoordelijken’ zich überhaubt nog in een spiegel bekijken?
Misschien toch één bemerking naar SRO, de organisator en promotor van de wedstrijd in Spa: waarom is er geen Nederlandstalige live-uitzending?
We sluiten echter af op een positieve noot: gelukkig is er autosportwereld.be en wij brengen u met plezier altijd het autosportnieuws en wij zijn er trots op!