Home > Electric > Divers > Extreme E: naar Lac Rose in Senegal voor de Ocean X Prix

Extreme E: naar Lac Rose in Senegal voor de Ocean X Prix

Het elektrische offroadkampioenschap Extreme E trekt van de woestijn van Saoedi-Arabië naar de stranden van Senegal. Op het iconische eindpunt van de vroegere “Dakar”, het Lac Rose, houden ze volgend weekend hun tweede meeting.

foto: (c) extreme-e media

Extreme E heeft een missie, en dat is bewustmaking rond milieuproblematiek. Dat doen ze met een ongewoon promotiemiddel: de elektrische SUV. Volgend weekend legt de voormalige pakketboot die dienst doet als wedstrijdcentrum aan in Dakar. En voor u op uw stoel gaat staan; die pakketboot is geen walmend, dieselolie stokend monster, maar werd compleet gereviseerd, loopt op verfijnde brandstof en is energie-efficiënter dan ooit.

De keuze voor Lac Rose, zo genoemd omwille van de Dunaliella Salina bacterie die het water die rozige glans geeft, is uiteraard bewust. Het meer wordt bedreigd door overexploitatie door de zoutmijn industrie en het wegpompen van het water. In een voorbereidende actie kwamen er al teams van de Extreme E organisatie de stranden opruimen. Zo werd de aandacht gevestigd op de plastic vervuiling in de oceanen. Liefst 32% van alle plastiek op de wereld wordt niet gerecycleerd. Van die fractie komt 80% terecht in de oceanen en er wordt geschat dat tegen 2050 vier miljard ton plastic in de oceaan zal liggen, met alle gevolgen vandien voor het leven in het water.

Op sportief gebied zullen Johan Kristoffersson en Molly Taylor hun leidersplaats verdedigen in het kampioenschap. Aan de start komen:

-ABT Cupra XE: Mattias Ekström / Claudia Hürtgen
-Acciona Sainz XE: Carlos Sainz / Laia Sanz
-Andretti United: Timmy Hansen / Catie Munnings
-Chip Ganassi Racing: Kyle LeDuc / Sara Price
-Xite Energy Racing: Oliver Bennett / Christine Gianpola Zonca
-JBXE (Jenson Button XE): Kevin Hansen / Mikaela Åhlin-Kottulinsky
-RXR Rosberg X Racing: Johan Kristoffersson / Molly Taylor
-Veloce Racing: Stéphane Sarrazin / Jamie Chadwick
-Lewis Hamilton X44: Sébastien Loeb / Cristina Gutiérrez